Bij 30.000 gebruikers van morfine-achtige pijnstillers, zoals morfine, oxycodon en fentanyl, hebben apothekers een laxeermiddel aan de medicatie toegevoegd om hen te behoeden voor een ernstige verstopping.

Deze pijnstillers ook wel opiaten genoemd kunnen de darmen stilleggen, waardoor ernstige obstipatie kan ontstaan. Om die reden geven apothekers gelijktijdig met de pijnstillers een laxeermiddel mee aan patiënten.

Medicatiebewaking met MFB's

Jaarlijks krijgen 490.000 patiënten opiaten voorgeschreven. Het gaat om sterke pijnstillers, die worden ingezet wanneer paracetamol onvoldoende helpt. Met een waarschuwingssysteem, de zogenoemde Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s), hebben apothekers in één jaar ruim 150.000 risicopatiënten gesignaleerd die opiaten gebruiken zonder laxeermiddel. Bij 1 op de 5 patiënten voegden zij een laxeermiddel toe aan de medicatie.

Apothekers zorgen door steeds meer verfijnde medicatiebewaking voor veilig gebruik van geneesmiddelen. De genoemde MFB’s, die sinds een aantal jaren ingevoerd zijn in het digitale waarschuwingssysteem in de apotheek, dragen daar aan bij.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 25 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!