In het voorjaar van 2022 bleek er voor het eerst sprake van verspreiding van mpox in Europa

Ruim 18 duizend mensen in Nederland hebben een of meerdere vaccinaties gehaald tegen mpox. Afgelopen maand werd de vaccinatiecampagne afgerond. Deze campagne startte eind juli vorig jaar, kort na het begin van de uitbraak.

Eind vorige maand werd de laatste vaccinatie gezet. In het najaar van 2022 nam het aantal besmettingen sterk af. Daarom werd besloten ook de vaccinatiecampagne af te ronden. De meeste mensen kregen twee prikken met een tussenpose van enkele weken. In totaal werden uiteindelijk werden meer dan 18 duizend eerste en bijna 12 duizend tweede vaccinaties gezet.

Nauwe contacten
Nauwe contacten van positief geteste personen krijgen nog wel een vaccinatie aangeboden. Maar dit aantal is op dit moment laag. In januari 2023 testte één persoon positief op mpox en in december 2022 waren dit drie mensen.  

Besmettingsroute
Het virus en de verspreiding van het virus worden nog steeds onderzocht. Ondanks de lage aantallen besmettingen kan het aantal weer toenemen. Om die reden vroeg de minister van VWS(Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ) aan het eind van 2022 of er in 2023 ook gevaccineerd moet worden. Dit advies komt in maart.

Campagne 2022
In het voorjaar van 2022 bleek er voor het eerst sprake van verspreiding van mpox in Europa. In grote delen van het continent, in Noord-Amerika, maar ook daarbuiten verspreidde de ziekte zich vervolgens snel. De minister van VWS besloot vervolgens om mensen met een grote kans op de ziekte een vaccinatie aan te bieden als bestrijdingsmaatregel tegen de ziekte. In de zomer startte de vaccinatiecampagne. 

Bron: RIVM


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 17 feb 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!