Voor een deel van de Opiumwetmiddelen is een administratieplicht

Openbare apotheken verstrekten in 2022 ruim 1 miljoen keer een in manu medici (IMM)-middel. Hiervan betrof het 43.000-maal een product dat valt onder de administratieplicht van de Opiumwet. Apothekers kunnen de SFK machtigen om de IGJ inzage te geven in deze verstrekkingen. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

In 2022 verstrekten openbare apotheken ruim 1 miljoen keer een geneesmiddel in manu medici (IMM); minder dan 0,5% van alle verstrekkingen. Bij een IMM-recept geeft de apotheker het middel niet mee aan een patiënt, maar aan een arts (voorschrijver). Een reden daarvoor kan zijn dat de arts het geneesmiddel toepast, bijvoorbeeld bij de patiënt thuis. Ook recepten die artsen uitschrijven om de inhoud van de dokterstas (aan) te vullen of voor zichzelf zijn, zijn IMM-recepten. Triamcinolon-injecties werden het meest verstrekt (226.000 keer) gevolgd door tetanus-injecties (128.000) en lidocaïne-injecties (107.000).

Een aparte categorie IMM-recepten zijn de recepten voor Opiumwetmiddelen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) let extra op deze IMM-recepten. De inspectie wil in de gaten houden of artsen Opiumwetmiddelen zonder medische noodzaak voorschrijven aan zichzelf, bijvoorbeeld omdat ze verslaafd zijn of omdat ze deze illegaal doorverkopen. Voor een deel van de Opiumwetmiddelen is daarom een administratieplicht.

Apothekers hebben de wettelijke verplichting om eenmaal per kwartaal een kopie van deze IMM-Opiumwetrecepten op te sturen naar de IGJ. In 2022 werd 43.000-maal een product met een IMM-recept verstrekt dat valt onder administratieplicht van de Opiumwet, een stijging van 1,8% ten opzichte van 2021. Hiervan werd 96% (ruim 41.000-maal) verstrekt aan een huisarts. Veruit het vaakst werd morfine verstrekt (88%) gevolgd door fentanyl (5,9%) en oxycodon (2,8%).

Overzicht
Via de SFK-rapportage ‘IMM verstrekkingen van opiaten voor IGJ’ kunnen apotheken een overzicht inzien van de IMM-Opiumwetrecepten zoals die bij de SFK bekend zijn. Apothekers kunnen de SFK machtigen om aan de IGJ inzage te geven in hun IMM-Opiumwetverstrekkingen. Zij zijn dan vrijgesteld van de wettelijke verplichting om eenmaal per kwartaal een kopie van deze recepten op te sturen naar de IGJ.

Bron: SFK


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 20 apr 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!