(advertentie)

Het aantal eerstejaars bachelorstudenten aan de farmaceutische opleidingen steeg in 2016 tot 647.

Dat is het hoogste aantal ooit. In datzelfde jaar studeerden in Utrecht en Groningen 221 apothekers af, vier minder dan in 2015. Dit meldt de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Eind 2016 stonden volgens opgave van de universiteiten 647 personen als eerstejaarsstudent ingeschreven aan de bacheloropleidingen binnen de farmaceutische wetenschappen in Utrecht (227), Groningen (134) en Leiden (286), vijftien meer dan het jaar daarvoor. Hoewel het aantal eerstejaarsstudenten in de afgelopen tien jaar nog niet eerder zo hoog is geweest, is hun groei lang niet meer zo spectaculair als in 2015. Toen nam het aantal eerstejaarsstudenten met 97 toe ten opzichte van 2014, waarvan de grootste stijging met 66 eerstejaars zat bij de Leidse opleiding.

In 2016 nam het aantal eerstejaarsstudenten Farmacie in Utrecht met twee af ten opzichte van 2015. Het aantal eerstejaars in Groningen steeg met zes en in Leiden met elf. Leiden is hiermee voor het tweede jaar op rij de populairste universiteit onder beginnende studenten aan een (bio)-farmaceutische opleiding.

Utrecht krimpt, Leiden groeit
In totaal stonden er volgens opgave van de universiteiten aan het begin van dit jaar 2929 studenten ingeschreven aan de drie opleidingen binnen de farmaceutische wetenschappen in Nederland, zestien meer dan een jaar eerder. Het aantal studenten aan de opleiding in Utrecht is in 2016 met 164 fors gedaald, naar 1248. Het aantal studenten in Groningen is ook afgenomen, van 680 naar 670. Daartegenover staat, net als in voorgaande jaren, een sterke groei van het aantal studenten dat kiest voor de opleiding Bio-Farmaceutische Wetenschappen in Leiden. In totaal volgden 1011 studenten deze opleiding in 2016. Dat waren er 190 meer dan een jaar eerder, een toename van 23%.

Niet allemaal apotheker
Alleen een master Farmacie leidt op tot apotheker. Daartoe geeft niet alleen de bachelor Farmacie (Utrecht en Groningen) toegang, maar ook – voor maximaal 25 studenten per jaar – de bachelor Bio-Farmaceutische Wetenschappen met een minor farmacie in Leiden. Naast deze bacheloropleidingen kunnen eerstejaarsstudenten in alle drie steden ook kiezen voor de bachelor Bio-Farmaceutische Wetenschappen. Daarmee kunnen zij de master Bio-Farmaceutische Wetenschappen of een andere master binnen de Life Sciences volgen, maar niet de master Farmacie.

Slechts een deel van de studenten binnen de farmaceutische wetenschappen komt dus in aanmerking om apotheker te worden. Van de 2929 personen die aan een van de drie opleidingen farmaceutische wetenschappen studeren, is zo’n 40% bezig met een opleiding die niet leidt tot een apothekersdiploma.

Het aantal kandidaten dat in 2016 wel de farmaceutische opleidingen in Utrecht en Groningen met een apothekersdiploma verliet, bedroeg 221. Dat zijn er vier minder dan een jaar eerder.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2022-05-29

Relevante artikelen ...

Sneltesten in onderwijs van start gegaan De testen moeten ervoor zorgen dat studenten vaker fysiek onderwijs krijgen Maandag 18 januari zijn de eerste pilots met sneltesten in het onderwijs ... Wetenschap & onderwijs Mon, 18 Jan 2021, 15:24:33
Nobelprijswinnaar bij 26e ISCOMS in UMCG ISCOMS biedt studenten een platform om hun onderzoek te presenteren aan een groot en internationaal publiek Van 3 tot en met 7 juni komen ruim 700 (b... Wetenschap & onderwijs Thu, 30 May 2019, 13:45:34
Het digitale Nationale Farmaceutische Museum toont kennis en kunde van de vroegmoderne apotheker Het Nationaal Farmaceutisch Museum biedt ook een expositie over antibiotica en resistentie, de erfenis van Fleming Het digitale Nationale Farmaceutis... Wetenschap & onderwijs Tue, 07 May 2019, 19:51:47
Vrouwen vaker opleiding in gezondheidszorg 20 procent van de deelnemers aan een opleiding in gezondheid en welzijn is man. Vrouwen volgen veel vaker een opleiding op het gebied van gezondheid ... Wetenschap & onderwijs Wed, 14 Mar 2018, 14:57:39
Bibberen voor de wetenschap op Lowlands Science Hoe presteer je onder invloed van plankenkoorts? En waarom worden we vaker ziek in de winter? Onderzoekers van het Radboudumc zoeken het op 18, 19 ... Wetenschap & onderwijs Wed, 02 Aug 2017, 15:04:26