Cardiovasculair risicomanagement (CVRM) richt zich op het voorkomen van hart- en vaatziekten

Openbare apotheken verstrekten in 2022 aan 4,2 miljoen mensen een geneesmiddel voor cardiovasculair risicomanagement. Afhankelijk van de specifieke CVRM-middelen die de patiënt gebruikt, lopen de gemiddelde kosten per gebruiker sterk uiteen. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Cardiovasculair risicomanagement (CVRM) richt zich op het voorkomen van hart- en vaatziekten. De groep geneesmiddelen die daarbij wordt  ingezet, is niet strak omlijnd. De SFK rekent de volgende groepen tot de CVRM-middelen: antitrombotica, hartmiddelen, cholesterolverlagers en middelen tegen hoge bloeddruk. Laatstgenoemde groep kent als belangrijkste vertegenwoordigers plasmiddelen, bètablokkers, calciumantagonisten en RAAS-remmers.

Kwart bevolking
Openbare apotheken verstrekten in 2022 minstens eenmaal een CVRM-middel aan 4,2 miljoen mensen (+2,4% ten opzichte van 2021). Dit komt overeen met zo’n kwart van de Nederlandse bevolking. De meeste patiënten gebruiken twee tot drie verschillende soorten middelen, veelal een cholesterolverlager, bloeddrukverlager en/of antitromboticum.

De totale uitgaven aan CVRM-middelen kwamen in 2022 uit op bijna € 1,3 miljard, 5,3% meer dan in 2021. Met 4,2 miljoen gebruikers levert dat per gebruiker een gemiddelde uitgave op van zo’n € 300. Deze uitgaven zijn echter zeer scheef verdeeld, afhankelijk van de specifieke middelen die de patiënt gebruikt. Zo bedroegen de uitgaven aan bètablokker metoprolol en cholesterolverlagers atorvastatine en simvastatine in 2022 maar respectievelijk € 68, € 55 en € 48 per gebruiker.

Deze middelen staan in de CVRM-uitgaven top 10 vanwege hun hoge gebruikersaantallen. Daartegenover staan de veel minder gebruikte PCSK9-remmers evolocumab en alirocumab, twee relatief nieuwe cholesterolverlagers, met ieder gemiddeld meer dan € 4000 aan uitgaven per gebruiker per jaar.

Koplopers in de uitgaven top 10 zijn de DOAC’s apixaban en rivaroxaban, waaraan per middel door 200.000 personen ruim € 120 miljoen is besteed. Hekkensluiter is eveneens een DOAC: aan edoxaban is € 35 miljoen uitgegeven. Het toegenomen gebruik van relatief dure CVRM-medicatie heeft ervoor gezorgd dat de uitgaven aan deze middelen in de afgelopen tien jaar zijn gestegen met 51%, terwijl het gebruik (in DDD’s) in dezelfde periode is toegenomen met 9,5%.

Bron: SFK


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Uitgavenstijging CVRM door meer gebruik dure middelen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 01 juni 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!