Apotheekbereidingen voorzien vooral in een behoefte bij de huidpreparaten

Openbare apotheken verstrekten in 2021 6,3 miljoen keer een apotheekbereiding; een stijging van 3,5% ten opzichte van 2020. Deze trend zet zich voort in de eerste helft van 2022. Dit schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

De farmaceutische industrie voorziet niet in alle geneesmiddelen. Bepaalde stoffen die effectief zijn bij een ziekte, zijn niet altijd als geregistreerd geneesmiddel beschikbaar. Daarnaast zijn sommige geregistreerde geneesmiddelen niet altijd in de juiste sterkte of vorm te verkrijgen. In deze gevallen kan een apotheek zelf geneesmiddelen bereiden, of door een andere apotheek laten bereiden.

Van alle verstrekkingen van open­bare apotheken in 2021 betrof 1,4% een apotheekbereiding. Hoewel het aandeel beperkt is, kregen ruim 2 miljoen mensen in 2021 een of meerdere keren een apotheek­bereiding. Dit is een stijging van 7,3% ten opzichte van 2020. In 2021 werd in totaal 6,3 miljoen keer een apotheek­bereiding verstrekt; 215.000 (3,5%) meer dan in 2020. Deze trend zet zich voort in de eerste helft van 2022 met een stijging van 2,7% ten opzichte van dezelfde periode in 2021.

Apotheekbereidingen voorzien vooral in een behoefte bij de huidpreparaten. Deze namen meer dan de helft (52%) van de verstrekkingen voor hun rekening. Bereide huid­preparaten waren vooral crèmes (69%), zalven (27%) en gels (2%). Ook de stijging aan verstrekte bereidingen is vooral toe te schrijven aan de huidpreparaten; het nam toe met 200.000 verstrekkingen (+7%).

Verder namen de orale preparaten een groot aandeel in binnen de apotheekbereiding met 36%. Vooral de toedieningsvormen tabletten (73%) werden veel bereid. Het aandeel verstrekkingen voor de orale preparaten bleef nagenoeg gelijk (-2%).

Neusdruppels
De grootste relatieve stijging was zichtbaar bij de neusdruppels. Het aantal verstrekkingen voor deze preparaten nam toe met bijna 27.000 wat neerkomt op een stijging van 28%. Hoewel deze toedieningsvorm – net als oogdruppels en zetpillen – maar een beperkt aandeel van de bereidingen inneemt, zijn bijna 80.000 patiënten aangewezen op neusdruppels.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Aantal apotheekbereidingen met 3,5% toegenomen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 25 sept 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!