De hoeveelheden TNCO zijn tot meer dan 15 keer hoger dan gemeten met de wettelijk voorgeschreven ISO(International Organization of Standardization)-methode

Het RIVM heeft van alle filtersigaretten die in Nederland te koop zijn de hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide (TNCO(tar, nicotin and carbon monoxide)) gemeten met de WHO(World Health Organization ) Intense-methode. Daaruit blijkt dat de hoeveelheden TNCO tot meer dan 15 keer hoger zijn dan gemeten met de wettelijk voorgeschreven ISO(International Organization of Standardization)-methode.

Voor dit onderzoek heeft het RIVM in opdracht van de NVWA(Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) alle filtersigaretten die in Nederland te koop zijn onderzocht. Bij alle onderzochte merken komen de hoeveelheden teer en koolmonoxide met de methode van de WHO(World Health Organization ) boven de wettelijke eis. Voor nicotine geldt dat de gemeten hoeveelheid van 3 merken voldoet aan de eis.

Verschillen in manier van meten
De TNCO(tar, nicotin and carbon monoxide)-hoeveelheden van de WHO Intense-methode zijn vergeleken met de TNCO hoeveelheden die de fabrikant of importeur in de Europese database heeft gezet. Deze zijn bepaald volgens de ISO(International Organization of Standardization)-methode. De ISO-methode (International Organization for Standardization) en de Intense-methode van de WHO (World Health Organization) meten sigarettenrook op een andere manier. De WHO Intense-methode simuleert intenser rookgedrag: de machine neemt vaker en met een groter volume een trek van de sigaret dan de ISO-methode. Ook worden bij de WHO-methode de ventilatiegaatjes in het filter dichtgehouden. Deze gaatjes zijn aangebracht op de plek waar een roker de sigaret normaal gesproken vasthoudt (tussen de vingers of lippen). Zo bootst de WHO Intense-methode het gedrag van een roker beter na.

Achtergrond onderzoek
Aanleiding voor dit onderzoek was discussie over de relevantie van de ISO-methode. Deze methode is opgenomen in de Tabaks- en rookwarenwet voor het meten van de hoeveelheid TNCO in sigarettenrook. Onder andere de Stichting Rookpreventie Jeugd heeft via een rechtszaak aan de NVWA gevraagd om op te treden tegen de zogenaamde sjoemelsigaret. Zij beweren dat rokers per sigaret veel meer TNCO binnenkrijgen dan wat via de ISO-methode wordt gemeten. De NVWA heeft naar aanleiding van deze rechtszaak het RIVM gevraagd om de hoeveelheden TNCO te meten in de rook van filtersigaretten die in Nederland te koop zijn met de WHO Intense-methode.

Bevestiging eerder onderzoek
De resultaten bevestigen eerder onderzoek. Daaruit bleek ook al dat met de WHO Intense-methode veel meer TNCO werd gevonden dan met de ISO-methode. Het RIVM vindt dat de WHO-methode in de wet moet worden opgenomen omdat hiermee beter kan worden gemeten wat rokers binnenkrijgen.

Bron: RIVM


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Rokers krijgen meer teer, nicotine en koolmonoxide binnen volgens meetmethode WHO
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 05 jul 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!