De uitkomsten van onderzoek ziet het RIVM als steun voor een voorstel van de WHO om giftige stoffen in sigaretten  te reguleren

Het toevoegen van suikers en bevochtigers aan sigaretten leidt tot een hogere uitstoot van een aantal giftige stoffen in sigarettenrook.  Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  van 50 commerciële sigarettenmerken, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nicotine & Tobacco Research. 

Het RIVM komt tot deze conclusie na de analyse van suikers (glucose, fructose en sucrose) en bevochtigers (glycerine en propyleenglycol) in 50 merken sigarettentabak. Suikers worden toegevoegd voor de smaak en bevochtigers zorgen dat de tabak niet uitdroogt. Dezelfde merken sigaretten werden geïnhaleerd door de eigen rookmachine. De onderzoekers analyseerden in de rook negen giftige stoffen, waarvan de WHO World Health Organization World Health Organization   voorstelt om ze te verlagen. Wanneer er meer suikers en bevochtigers aan sigaretten worden toegevoegd, komen er meer van deze giftige stoffen vrij. Bovendien maken suikers en bevochtigers de sigaret aantrekkelijk. Het RIVM beveelt daarom aan de gehalten suikers en bevochtigers in tabak te reguleren.

Canadese methode
Het RIVM vond een sterkere relatie tussen suikers en bevochtigers enerzijds en schadelijke stoffen in rook anderzijds wanneer met de Canadese methode werd gemeten. Hierbij worden ventilatiegaatjes in de filter afgeplakt en wordt de sigaret intensiever gerookt. Bij de wettelijk voorgeschreven ISO International Organization of Standardization -meetmethode, waarbij lucht door de ventilatiegaatjes wordt gemengd met de rook, is het verband ook zichtbaar, maar minder significant. 

De uitkomsten van onderzoek ziet het RIVM als steun voor een voorstel van de WHO om giftige stoffen in sigaretten  te reguleren. RIVM deed het onderzoek in opdracht van de NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit .

Meer Informatie
Aldehyde and VOC yields in commercial cigarette mainstream smoke are mutually related and depend on the sugar and humectant content in tobacco


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Suikers en bevochtigers in sigaret leiden tot hogere gehalten giftige stoffen in rook
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 27 nov 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!