De productinformatie van een medicijn omvat de Samenvatting van de Productkenmerken, de verpakkingstekst en de patiëntenbijsluiter

Medicijnautoriteit CBG heeft de eerste elektronische versies van productinformatie (ePI) gepubliceerd. Deze ePI verbetert de gebruiksvriendelijkheid van medicijninformatie, zoals de patiëntenbijsluiter, voor patiënten én zorgverleners. 

De productinformatie van een medicijn omvat de Samenvatting van de Productkenmerken, de verpakkingstekst en de patiëntenbijsluiter. Elk medicijn dat in de EU wordt toegelaten bevat deze informatie. Hierin wordt uitgelegd hoe het medicijn moet worden voorgeschreven en gebruikt. Deze documenten zijn vaak als PDF-document te vinden op de websites van medicijnagentschappen met daarnaast een papieren bijsluiter in het medicijndoosje. Digitale platforms bieden nieuwe mogelijkheden om deze informatie elektronisch uit te wisselen, voortdurend actueel te houden en toegankelijker te maken voor eindgebruikers zoals zorgprofessionals en patiënten.

Het CBG ontwikkelt deze elektronische productinformatie in een proefproject met andere medicijnautoriteiten in Europa. Met een gemeenschappelijk Europese standaard voor elektronische productinformatie maken we deze data beter uitwisselbaar.

Erol Hofmans, ePI projectmanager:
Met de introductie van ePI bouwen we niet alleen de digitale brug tussen de medicijnautoriteit en het zorgveld. We zetten ook een eerste stap richting actuele medicijninformatie die beter aansluit bij de behoeften van patiënten en zorgverleners.

Doel van het project
Tijdens het ePI proefproject stellen de deelnemende bedrijven de productinformatie op in elektronisch formaat. Het CBG beoordeelt en publiceert de informatie. Het CBG en de medicijnautoriteiten van Spanje, Zweden en Denemarken voeren de proef uit voor enkele nationale beoordelingen. Het Europees medicijnagentschap EMA coördineert het project en voert de proef uit voor een aantal Europese beoordelingen.

De ePI data komt in de toekomst beschikbaar voor publicatie op websites, apps en zorginformatiesystemen. Dat gaat via een zogenoemde application programming interface (API). Deze API is nu ook beschikbaar voor ontwikkelaars om de mogelijkheden van ePI te verkennen.

Kijk hier voor verdere informatie

Bron: CBG


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: CBG
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CBG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Publicatie eerste elektronische productinformatie (ePI)
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 12 nov 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!