KNMP roept de Nederlandse apothekers op patiënten te vragen vervuilde valsartan terug te brengen naar de apotheek.

Het bestuur van de KNMP roept de Nederlandse apothekers op patiënten te vragen vervuilde valsartan terug te brengen naar de apotheek. De KNMP komt tot dit advies op basis van nieuwe informatie over de kwaliteit van dit geneesmiddel tegen hoge bloeddruk, hartfalen en na een hartinfarct. De betrokken Nederlandse instanties zijn inmiddels op de hoogte gesteld.

‘De apotheker in Nederland staat voor een veilig en effectief gebruik van geneesmiddelen’, stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP. ‘Onze geneesmiddelen moeten van onberispelijke kwaliteit zijn en daar moeten we op kunnen vertrouwen. Bij twijfel rest in het belang van de patiënt alleen de keuze om het terug te brengen. Iedere patiënt die ziek wordt door het gebruik van valsartan is er natuurlijk één te veel.’

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) besloten op 5 juli tot een terugroepactie bij de apotheek. Patiënten konden volgens de autoriteiten hun voorraad valsartan opgebruiken.

Een recente update van de Amerikaanse FDA heeft het bestuur van de KNMP tot een dieper inzicht gebracht. In deze publicatie wordt ingeschat hoe groot de kans is dat patiënten kanker krijgen. Nederland telt 180.000 gebruikers van vervuilde valsartan. Een deel van hen heeft vervuilde valsartan al teruggebracht of is al omgezet naar een alternatief. Inmiddels is bij de KNMP bekend geworden dat in Duitsland sporen van NDMA niet alleen in de grondstof maar ook in valsartan-tabletten zijn aangetoond.

Klein Nulent: ‘We realiseren ons dat we met ons standpunt verder gaan dan de zienswijze van IGJ en het CBG. Maar we vinden ook dat we een eigen verantwoordelijkheid dragen. Vandaar dit advies aan de apotheker en de patiënt.’

De IGJ adviseert patiënten om niet te stoppen met het gebruik zonder overleg met hun arts of apotheker. Voor meer informatie over het geneesmiddel valsartan: Apotheek.nl. Op KNMP.nl staan updates over de terugroepacties en een overzicht van de vervuilde en niet vervuilde valsartantabletten.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Advies KNMP: vervuilde valsartan terug naar de apotheek
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 02 aug 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!