In 2022 verstrekten openbare apotheken ruim 6 miljoen keer een antibioticum voor systemisch gebruik aan zo’n 3,4 miljoen patiënten

Naar verwachting zal het antibioticagebruik met 6,2 miljoen verstrekkingen in 2023 terug zijn op het oude niveau van voor corona. Hoewel het aandeel tweede-keus- en reserveantibiotica al die jaren stabiel is gebleven, blijft het aantal verstrekte fluorchinolonen onder pre-coronaniveau. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

In 2022 verstrekten openbare apotheken ruim 6 miljoen keer een antibioticum voor systemisch gebruik aan zo’n 3,4 miljoen patiënten. Ondanks dat het aantal verstrekkingen hiermee bijna 13% hoger uitkwam dan in de coronajaren 2020 en 2021, lag het toch nog onder het pre-coronaniveau van 2019.

Dit jaar zal het aantal verstrekkingen naar verwachting oplopen tot zo’n 6,2 miljoen, bestemd voor 3,5 miljoen gebruikers. Daarmee zou het antibioticagebruik – zowel gemeten in aantal verstrekkingen als in aantal gebruikers – nagenoeg terug zijn op het niveau van pre-corona.

Onderdeel van het verstandig gebruik van antibiotica is speciale aandacht voor het voorschrijven van tweede-keus- en reserveantibiotica, om zo de resistentie van bacteriën te beperken. Volgens de NHG-Standaarden zijn (fluor)chinolonen, cefalosporinen en amoxicilline met clavulaanzuur meestal geen eerste-keusmiddelen.

Het aandeel van deze tweede-keus- en reserveantibiotica is al jaren stabiel met ongeveer 20% van de antibioticaverstrekkingen. Binnen de tweede-keus- en reservemiddelen is het combinatiepreparaat amoxicilline met clavulaanzuur goed voor 60% van de verstrekkingen, de rest komt vooral voor rekening van de fluorchinolonen.

Fluorchinolonen
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) meldde in maart 2019 dat het gebruik van fluorchinolonen zorgt voor een verhoogd risico op langdurige en mogelijk blijvende schade aan spieren en zenuwstelsel. Afgelopen juni waarschuwde het CBG nogmaals dat zorgverleners fluorchinolonen alleen voor goedgekeurde indicaties mogen voorschrijven vanwege het risico op deze ernstige bijwerkingen.

Uit gegevens van de SFK blijkt dat het gebruik van fluorchinolonen vanaf 2019 op een structureel lager niveau ligt dan in 2018, waarschijnlijk mede door de melding van het CBG. In 2023 zal het aantal verstrekkingen van fluorchinolonen naar schatting uitkomen op zo’n 400.000. Hiermee ligt het aantal verstrekte fluorchinolonen 4% onder het 2019-niveau.

Bron: SFK


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Gebruik fluorchinolonen lager dan pre-corona
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 16 nov 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!