Naar aanleiding van meldingen van consumenten, de Douane en andere lidstaten startte de NVWA een onderzoek

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft sterke aanwijzingen dat honingproducten van 10 Nederlandse verkopers verschillende libido verhogende stoffen bevatten. Deze producten worden online verkocht als middel voor een beter seksleven voor mannen en vrouwen. Indicatieve tests geven aan dat ze zeer waarschijnlijk de stoffen sildenafil, tadalafil en flibanserin bevatten. Dit zijn werkzame stoffen in medicijnen voor de behandeling van o.a. erectieproblemen en ze kunnen ernstige bijwerkingen hebben. De NVWA adviseert consumenten om zulke honingproducten niet te gebruiken.

Naar aanleiding van meldingen van consumenten, de Douane en andere lidstaten startte de NVWA een onderzoek. Inspecteurs schaften bij 9 Nederlandse verkopers in totaal 21 honingproducten aan. Bij deze producten bestond het vermoeden dat ze libido verhogende stoffen bevatten. Eerste indicatieve testen bevestigden dat vermoeden bij 20 producten. Onderzoek in het laboratorium van Wageningen Food Safety Research moet definitief uitsluitsel geven. Afhankelijk van de laboratoriumuitslagen neemt de NVWA passende maatregelen tegen de verkopers.

Strafrechtelijk onderzoek
De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) voerde tegelijkertijd een strafrechtelijk onderzoek uit naar een grotere handelaar in honingproducten. Rechercheurs hebben zijn bedrijfslocatie in Den Haag doorzocht. Daar troffen zij onder andere ruim 600 verpakkingen met honingproducten aan. De Douane heeft ter plekke indicatieve test uitgevoerd. Die wezen uit dat de producten vermoedelijk sildenafil en tadalafil bevatten. Alle producten zijn daarop in beslag genomen. Uit analyse in het laboratorium blijkt dat deze producten inderdaad de libido verhogende middelen bevatten. Het onderzoek loopt nog.

Niet gebruiken
De NVWA adviseert consumenten om geen honingproducten te gebruiken die een beter seksleven beloven. De kans is aanzienlijk dat de producten werkzame stoffen van medicijnen bevatten. Deze stoffen horen niet thuis in levensmiddelen en kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken. Sildenafil kan bijvoorbeeld in combinatie met hartmedicatie de bloeddruk ernstig verlagen, wat kan leiden tot levensbedreigende situaties.

Bron: NVWA


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NVWA
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NVWA
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NVWA: waarschijnlijk libido verhogende stoffen in aantal honingproducten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 20 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!