Op de praatplaat wordt informatie over de mond en de tandarts visueel weergegeven door eenvoudig te begrijpen plaatjes met korte onderschriften

Zorgverleners die voorlichting geven over mondzorg aan laaggeletterden, mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden of migranten kunnen daarbij vanaf nu gebruik maken van een zogenaamde praatplaat. Er staan eenvoudige illustraties op over het verzorgen en behandelen van de tanden en kiezen van kinderen. De plaat geeft visuele ondersteuning en helpt patiënten en cliënten om de mondeling gegeven informatie beter te onthouden.

Op de praatplaat wordt informatie over de mond en de tandarts visueel weergegeven door eenvoudig te begrijpen plaatjes met korte onderschriften. De plaat is bedoeld voor zorgverleners en welzijnswerkers, bijvoorbeeld in consultatiebureaus, huisartsenzorg, mondzorg en organisaties in het sociaal domein. Aan de hand van de plaatjes kunnen zij het gesprek aangaan met hun patiënten of cliënten over goede mondverzorging en behandelingen bij de tandarts.

Er zijn in Nederland zo’n 2,5 miljoen mensen laaggeletterd en een kwart van de Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Ze behoren meestal tot de groep met een lagere sociaaleconomische status. En van die groep is bekend dat ze vaker een slechtere mondgezondheid ervaren, vaker een kunstgebit hebben en minder vaak een tandarts bezoeken.

Downloaden en bestellen
Op www.knmt.nl/praatplaat kun je de praatplaat downloaden en - bij voorkeur op A3 – printen voor gebruik in de praktijk. Je kunt ook een exemplaar bestellen.

2,5 miljoen mensen laaggeletterd
De praatplaat kan gebruikt worden bij patiënten die moeite ervaren met de Nederlandse taal, zoals laaggeletterden, mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden en migranten. Volgens Pharos – de organisatie die zich richt op het terugdringen van gezondheidsverschillen – zijn er in Nederland zo’n 2,5 miljoen mensen laaggeletterd en heeft 25 procent van de Nederlanders beperkte gezondheidsvaardigheden.

Bron: KNMT


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: KNMT / Karel Gosselink
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMT
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuw: praatplaat mondzorg om te helpen bij gesprek met patiënt
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 22 mei 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!