De KNMP lanceert tijdens de Week van de Alfabetisering twintig nieuwe medicijniconen voor laaggeletterden.

Nadat de eerste twintig iconen in 2015 zijn ontwikkeld, kwamen er vanaf september 2016 veertig nieuwe iconen bij, gesubsidieerd door het ministerie van VWS. Op verzoek van Stichting Uitgifte Informatie Online (UI-online) ontwikkelde de KNMP in de zomer van 2017 nog twintig nieuwe iconen die werden getest door laaggeletterden.

In april dit jaar werden er al dertig soorten iconen geplaatst op ruim tweehonderd Voorlichtingsiinstructies (vi’s) van Stichting UI-online. De KNMP streeft ernaar voor alle geneesmiddelgroepen op de VI’s passende iconen te maken en ontwikkelde daarom op verzoek van Stichting UI twintig nieuwe iconen. De nieuwe iconen verschijnen ook op www.apo.nl.

De KNMP-iconen zijn associatief en hebben daarom altijd één keer uitleg aan de patiënt nodig. Zo helpen iconen daadwerkelijk om de werking van geneesmiddelen beter te begrijpen, blijkt uit proof of principle-onderzoek van studenten Communicatie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zowel moeilijke als makkelijke iconen worden, na uitleg, herkend en onthouden.

Baliematten

De KNMP-baliematten, met de KNMP-iconen, bieden net als de VI’s ondersteuning tijdens een baliegesprek met een laaggeletterde medicijngebruiker.

Bron: KNMP


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 27 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!