De KNMP lanceert tijdens de Week van de Alfabetisering twintig nieuwe medicijniconen voor laaggeletterden.

Nadat de eerste twintig iconen in 2015 zijn ontwikkeld, kwamen er vanaf september 2016 veertig nieuwe iconen bij, gesubsidieerd door het ministerie van VWS. Op verzoek van Stichting Uitgifte Informatie Online (UI-online) ontwikkelde de KNMP in de zomer van 2017 nog twintig nieuwe iconen die werden getest door laaggeletterden.

In april dit jaar werden er al dertig soorten iconen geplaatst op ruim tweehonderd Voorlichtingsiinstructies (vi’s) van Stichting UI-online. De KNMP streeft ernaar voor alle geneesmiddelgroepen op de VI’s passende iconen te maken en ontwikkelde daarom op verzoek van Stichting UI twintig nieuwe iconen. De nieuwe iconen verschijnen ook op www.apo.nl.

De KNMP-iconen zijn associatief en hebben daarom altijd één keer uitleg aan de patiënt nodig. Zo helpen iconen daadwerkelijk om de werking van geneesmiddelen beter te begrijpen, blijkt uit proof of principle-onderzoek van studenten Communicatie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zowel moeilijke als makkelijke iconen worden, na uitleg, herkend en onthouden.

Baliematten

De KNMP-baliematten, met de KNMP-iconen, bieden net als de VI’s ondersteuning tijdens een baliegesprek met een laaggeletterde medicijngebruiker.

Bron: KNMP