Praatplaat over nierfalen helpt bij het maken van keuze voor behandeling
mProve, een samenwerkingsverband van vijf ziekenhuizen, heeft een praatplaat ontwikkeld over de werking van de nieren en nierfalen. De praatplaat is bedoeld als visuele ondersteuning tijdens het voorlichtingsgesprek over nierfalen tussen zorgverlener en patiënt. Een belangrijk gesprek omdat daar ook de keuze voor de behandeling besproken wordt. De praatplaat wordt officieel in gebruik genomen tijdens de landelijke Week van de Alfabetisering die dit jaar start op 9 september.
Begrijpen en beslissen
De praatplaat is in eerste instantie gemaakt voor patiënten met lage gezondheidsvaardigheden. Van elke tien volwassen Nederlanders zijn er drie minder goed in staat om informatie over gezondheid en zorg goed te begrijpen. Zij kunnen daardoor minder goed beslissingen nemen over hun eigen gezondheid en leefstijl.
Lage gezondheidsvaardigheden gaan vaak hand in hand met laaggeletterdheid of met lage digitale vaardigheden. En juist als het gaat om beslissingen die een grote invloed op het dagelijks leven hebben, is het belangrijk dat patiënten goed begrijpen wat er met hen aan de hand is, wat eraan gedaan kan worden en wat dat betekent voor hun dagelijks leven.
Meer beeld, minder woorden
Op de praatplaat staan duidelijke illustraties van de nieren en er wordt uitgelegd wat de nieren doen: de bloeddruk regelen, het hormoon epo aanmaken (dat zorgt voor nieuwe bloedplaatjes) en vitamine D omzetten in een actieve vorm wat zorgt voor sterkere botten. Als de nieren niet meer goed werken heeft dat dus invloed op al deze gebieden. Nierfalen kan op verschillende manieren behandeld worden; een niertransplantatie, nierdialyse of behandeling met medicijnen.
Moeilijke informatie begrijpelijk maken
Het is de ambitie van mProve om moeilijke medische informatie begrijpelijk te maken. Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft het voortouw genomen bij de ontwikkeling van de praatplaat nierfalen. Verpleegkundig specialist Heleen Vermaas: “Er is in medische boeken best veel beeldmateriaal beschikbaar over de nieren maar dat is voor veel patiënten vaak ingewikkeld en onnodig gedetailleerd. Dat maakt het soms lastig om het op een begrijpelijke manier uit te leggen aan onze patiënten. We zijn daarom erg blij met deze praatplaat. Die kunnen we overigens bij iedereen gebruiken want de meeste mensen vinden het fijn als moeilijke informatie duidelijk uitgelegd wordt. En bijvoorbeeld ook bij patiënten die onze taal wat minder goed spreken”. Ook patiënten reageren enthousiast; “mooi dat het nu zo zichtbaar is” en “het is veel beeldender dan dat je alleen iets hoort”. Op de praatplaat kan de zorgverlener schrijven en tekenen. Zo kan hij patiënt specifieke informatie toevoegen. De patiënt krijgt de praatplaat mee naar huis.
De praatplaat werd ontwikkeld in samenwerking met medisch illustrator Maartje Kunen die jarenlange ervaring heeft in het maken van beelden voor mensen met lage gezondheidsvaardigheden.
Over mProve
Vijf ambitieuze STZ-ziekenhuizen: Albert Schweitzer ziekenhuis (Dordrecht), Isala (Zwolle), Jeroen Bosch Ziekenhuis (’s-Hertogenbosch), Máxima MC (Veldhoven) en Rijnstate (Arnhem) hebben hun krachten gebundeld om patiënten dagelijks merkbaar betere zorg te bieden. Gezamenlijk vormen zij een innovatief netwerk met de naam mProve. De ziekenhuizen werken samen aan projecten die ieder ziekenhuis afzonderlijk niet (direct) kan realiseren. Samen zijn ze slimmer en sneller, zodat ze sterk kunnen blijven in de veranderende gezondheidszorg. Het doel: patiënten dagelijks merkbaar betere zorg bieden.