Goedkopere medicijnen en het bevorderen van een gezonde leefstijl zijn van belang om de kosten van de zorg in de hand te houden

Bevorderen van een gezonde leefstijl, minder bureaucratie en goedkopere medicijnen. Dat zijn volgens het panel van Patiëntenfederatie Nederland manieren om de hoge kosten van de zorg terug te dringen. De Patiëntenfederatie vroeg aan het panel welke oplossingen er zijn om de kosten van de zorg in de hand te houden. Aan het onderzoek deden ruim negenduizend mensen mee.

Onnodig
Het onderzoek richtte zich op mensen die de afgelopen twee jaar zorg hebben gehad. Tussen de vijf en de acht procent van de ondervraagden zegt in die periode wel eens zorg te hebben gehad, waarvan zij vinden dat die niet nodig was. Het gaat dan om zaken als een overbodig controlebezoek, terugkomen voor uitslagen of om een zorgverlener die niet wist wat er aan de hand was of geen oplossing kon bieden.

Patiëntenfederatie Nederland roept zorgverleners op om telkens goed uit te leggen waarom ze zorg bieden. Dat geldt zeker voor regelmatige controles, waarvan de patiënt misschien denkt dat die overbodig zijn, maar waarvan de zorgverlener het belangrijk vindt.

In het onderzoek zegt een op de twintig patiënten dat hij of zij in de afgelopen twee jaar wel eens onnodig onderzoek heeft gehad. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat de zorgverlener geen gebruik wilde maken van uitslagen van een andere zorgverlener uit hetzelfde ziekenhuis of omdat de zorgverlener een onderzoek wilde herhalen ter controle.

Voorlichting
Ook bij het voorschrijven van medicijnen is goede voorlichting van belang, blijkt uit het onderzoek. Zo zegt een derde van alle ondervraagden dat ze niet altijd de medicijnen opmaken. Ze doen dat niet omdat ze last krijgen van bijwerkingen of omdat tijdens de rit andere medicijnen zijn voorgeschreven. Een op de zeven van de mensen die de medicijnen niet opmaakt, doet dat omdat hij of zij opmaken niet nodig vindt.

Bekijk hier de resultaten van het onderzoek in onze Patiëntenmonitor


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Patiënt denkt graag mee over kosten in de zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 28 juni 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!