De NZR is een landelijk netwerk van oud-zorgprofessionals die klaar staan om in crisistijd bij te springen in zorgorganisaties met een tijdelijke hulpvraag

Op dinsdag 21 mei 2024 ondertekenden de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nationale Zorgreserve (NZR) een overeenkomst om verder samen te werken en bij te dragen aan de continuïteit van zorg bij een crisis, zoals een pandemie, klimaatramp of conflict.  De ondertekening vond plaats bij Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) locatie Almelo. Tijdens de opstart van de NZR midden in de coronapandemie vond hier één van de eerste proeftuinen plaats, waar de samenwerking tussen zorgreservisten en ziekenhuizen in crisistijd werd voorbereid en in de praktijk werd getoetst. 

Goede zorg doe je samen 
De NZR is een landelijk netwerk van oud-zorgprofessionals die klaar staan om in crisistijd bij te springen in zorgorganisaties met een tijdelijke hulpvraag. De organisatie is ontstaan tijdens de coronapandemie en telt nu bijna 4000 zorgreservisten. Om de organisatie duurzaam te ontwikkelen, is een stevige verankering in het Nederlandse zorglandschap nodig. De NVZ draagt hier graag aan bij. Directeur Veronique Esman: “Onze leden zetten zich iedere dag in voor het verlenen van persoonlijke en toegankelijke zorg. In crisistijd kan dit extra uitdagend zijn. Het is is heel belangrijk  dat we in Nederland dan kunnen rekenen op een grote groep betrokken zorgreservisten, zodat we goed voorbereid zijn als zich weer een crisis of pandemie aandient. We zijn enorm dankbaar dat zij voor ons klaarstaan om bij te springen als dat nodig is en dragen hen een warm hart toe. Via deze overeenkomst gaan we graag de samenwerking met de NZR aan.”  

Zorgreservisten leveren toegevoegde waarde 
Hilde Dijstelbloem (voorzitter Raad van Bestuur ZGT): “Als ZGT hebben we tijdens de corona-periode dankbaar gebruik gemaakt van zorgreservisten. Met hun zorghart, vaak jarenlange ervaring in de zorg en met hun klinische blik konden zij snel toegevoegde waarde leveren op de afdelingen. Ze hebben aanwezige verpleegkundigen ondersteund in hun werkzaamheden. Dit is de zorg voor onze patiënten ten goede gekomen.” 

Snel schakelen bij een crisis 
“Alleen het onderhouden van een reservistenbestand van gemotiveerde professionals die klaar staan om te helpen bij noodsituaties, is onvoldoende. Wanneer zorgorganisaties zich samen met ons voorbereiden op de inzet van zorgreservisten, kunnen we snel schakelen bij een crisis. Daarnaast zetten we ons samen met NVZ in om zorgprofessionals die een carrièrewissel maken of met pensioen gaan, te behouden voor de zorg in crisistijd. Op deze manier zetten we een grote stap richting de duurzame verankering van de NZR als crisisfaciliteit voor het Nederlandse Koninkrijk”, aldus Charlotte de Schepper, bestuurder van de Nationale Zorgreserve. 

Bron: NVZ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NVZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NVZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: NVZ gaat duurzame samenwerking aan met Nationale Zorgreserve
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 22 mei 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!