Sport en bewegen is gezond, ook voor (ex)patiënten en mensen met een beperking

Hoe ziet een soepele beweegreis eruit van zorg naar thuis? Die vraag staat centraal in de ‘Beweegreiskompas-studie’ onder leiding van het Beweeghuis en UMC Groningen. ZonMw stelt de komende 3 jaren een subsidie van in totaal €1,8 miljoen euro ter beschikking voor dit grootschalig, nationaal onderzoek naar de organisatie, borging en financiering van de beweegreis.

Sport en bewegen is gezond, ook voor (ex)patiënten en mensen met een beperking. Toch wordt sport en bewegen nog weinig ingezet in de zorg en is er een kloof tussen de zorg en sport- en beweegwereld. Er zijn wel diverse initiatieven om patiënten meer te laten bewegen, maar deze sluiten vaak niet goed op elkaar aan en zijn van tijdelijke aard. Financiering is meestal op projectbasis. Veel (ex)patiënten kunnen daardoor geen soepele beweegreis doorlopen, van therapeutisch bewegen in de zorg naar zelf bewegen in de thuisomgeving. Hierdoor profiteren nog te weinig mensen van de positieve effecten van sport en bewegen.

De Beweegreiskompas-studie
Doel van de Beweegreiskompas-studie is kennis en inzicht te verkrijgen in hoe een goede beweegreis er uit moet zien. Daartoe vindt onderzoek plaats in vier regio’s, te weten Amsterdam, Drenthe, Haaglanden en Zeeland. Professionals in de zorg, sport, gemeenten, welzijn, onderwijs en onderzoek, en (ex)patiënten werken hieraan mee. Dit actie-onderzoek wordt gecombineerd met landelijk, overkoepelend onderzoek. Ook wordt er een toolbox ontwikkeld, de ‘Beweegreiskompas’. Deze biedt organisaties in andere regio’s concrete handvatten om ook een soepele beweegreis te realiseren. 

Leren van best practices
Binnen de studie worden eveneens landelijke best practices geëvalueerd, zoals het Beweeghuis, de Gelderse Vallei en LOFIT. Het Beweeghuis is het zorgnetwerk in Maastricht-Heuvelland voor mensen met beweegklachten. Medisch specialisten van het Maastricht UMC+, huisartsen, fysiotherapeuten en beweegcoaches werken hierin al jaren intensief samen met als doel het bieden van de beste beweegzorg- en begeleiding. De inmiddels opgebouwde onderzoeks- en praktijkexpertise zal in het consortium worden gedeeld. Tegelijkertijd zal de kennis die voortvloeit uit de studie worden gebruikt voor het nog beter inrichten van de beweegreis in Maastricht-Heuvelland.

Het consortium 
Binnen de Beweegreiskompas-studie werken de onderzoekers van UMC Groningen, Beweeghuis, Amsterdam UMC, Maastricht Universiteit, Inholland, Haagse Hogeschool, Hanze Hogeschool en Hogeschool Zeeland samen met een groot aantal patiënt-, sport-, beweeg-, zorg-, welzijn-, overheids- en onderwijsorganisaties. De coördinatie van het consortium is in handen van prof. dr. Hans Zwerver (hoogleraar Sport- en Beweeggeneeskunde en sportarts UMCG Centrum voor Bewegingswetenschappen/ Sports Valley Ziekenhuis Gelderse Vallei) en dr. ir. Rob Vanwersch (programmamanager Beweeghuis). 

Bron: Maastricht UMC+