Het doel is om nieuwe contrastmiddelen te ontwikkelen
Vijftien jonge onderzoekers gaan de komende jaren aan de slag met een nieuwe manier van kwantitatieve medische beeldvorming met MRI. Een consortium met twaalf partijen onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgt daarvoor 4 miljoen euro subsidie van de Europese Commissie.
LUMC-hoogleraar Radiologie Hildo Lamb coördineert het project genaamd NOVA-MRI. Het doel is om nieuwe contrastmiddelen te ontwikkelen, die in de kliniek kunnen worden gebruikt voor precisiegeneeskunde. Om dat doel te bereiken stelt het consortium 15 jonge onderzoekers aan.
Geen achtergrondruis
De onderzoekers richten hun pijlen op Fluor-19 (19F), een stof die gedetecteerd kan worden met een MRI-scanner. Lamb: “Het voordeel van 19F is dat het niet radioactief is en van nature nauwelijks voorkomt in ons lichaam, waardoor we op MRI-scans geen achtergrondruis krijgen. We kunnen het gebruiken als contrastmiddel om de doorbloeding van organen en tumoren te meten en om bloedvaten af te beelden. Ook kunnen we een stof koppelen aan het 19F-nanodeeltje, zodat het specifiek bindt aan dingen die we willen afbeelden, zoals bloedpropjes, plaques in de slagaderen, kankercellen of stamcellen.”
Verschillende vakgebieden
Om 19F-MRI in de kliniek te kunnen toepassen, moet een heel traject worden afgelegd. De jonge onderzoekers komen daarom uit verschillende vakgebieden, zodat de keten van het scheikundig stabiliseren van het 19F-nanodeeltje en het koppelen aan ziektemarkers, tot het ontwikkelen van benodigde MRI-hardware en software voor opname van de beelden en analysetools voor het beoordelen van de beelden gedekt is. “We gaan starten in laboratoria, vervolgens gaan we door met proefdieronderzoek en in de eindfase is een eerste toepassing bij mensen ook voorzien”, aldus Lamb.
Het project, met de volledige titel NOVA-MRI, Novel Application of 19F Magnetic Resonance Imaging wordt gefinancierd met een grant uit het H2020 Marie Skłodowska-Curie Actions– Innovative Training Network. Op 12 mei 2020 vindt een digitale kick-off meeting plaats