Vier ton subsidie van ZonMw voor wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van lymfoedeem

Plastisch chirurgen van het Maastricht UMC+ hebben vier ton subsidie van ZonMw ontvangen voor wetenschappelijk onderzoek  naar de behandeling van lymfoedeem, een ophoping van vocht dat kan optreden na de behandeling van borstkanker. Prof. dr. René van der Hulst, hoofd plastische chirurgie, is verheugd met de steun: "De plastische chirurgie is een vak dat het moet hebben van voortdurende innovatie. Met dit nieuwe onderzoek hopen we uiteindelijk betere zorg te kunnen bieden aan onze patiënten."

Het onderzoek naar de behandeling van lymfoedeem is een initiatief van het Maastricht UMC+ in samenwerking met het Radboudumc. Jaarlijks worden ongeveer 13.000 vrouwen gediagnosticeerd met borstkanker, waarvan 6 tot 43 procent, afhankelijk van bepaalde risicofactoren, lymfoedeem ontwikkelt. Lymfoedeem is een ernstige chronische aandoening, waarbij er door een ophoping van vocht een zwelling ontstaat. Dit treedt vaak op na de behandeling van borstkanker. Momenteel wordt het behandeld door middel van het masseren van de arm en het dragen van een kous. Dit vermindert de klachten maar geneest het niet. Met de nieuwe behandeling wordt door middel van een microchirurgische ingreep één of meerdere verbindingen gemaakt tussen lymfevaten en kleine bloedvaten om het vocht af te voeren en de zwelling te verlichten.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.mumc.nl/actueel/nieuws/vier-ton-subsidie-voor-onderzoek-plastische-chirurgie
Originele titel: Vier ton subsidie voor onderzoek plastische chirurgie
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2018-07-18


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com