150.000 euro subsidie van Maag Lever Darm Stichting om een test te ontwikkelen om alcoholgebruik te meten in haar en nagels

Is alcoholgebruik betrouwbaar te meten in hoofdhaar, vingernagels en urine? Dat is de centrale vraag waarop MDL-arts dr. Jef Verbeek van het Maastricht UMC+ een antwoord op hoopt te vinden. Hij krijgt, als hoofdonderzoeker, daarvoor 150.000 euro subsidie van de Maag Lever Darm Stichting. Met behulp van een betrouwbare meting wil hij onder meer diagnose en behandeling van patiënten met levercirrose verbeteren.

Levercirrose is een aandoening, waarbij gezond weefsel wordt aangetast en vervangen door littekenweefsel. De lever functioneert daardoor steeds minder goed. De oorzaken kunnen divers zijn, waarvan overmatig alcoholgebruik er één is. Voor diagnose en behandeling is het van belang om de oorzaak van levercirrose te kennen. Met de subsidie van de Maag Lever Darm Stichting wil dr. Verbeek tevens bereiken dat patiënten in de toekomst niet meer onterecht beschuldigd worden van alcoholgebruik. Dit is onder meer belangrijk bij het beoordelen of een patiënt in aanmerking komt voor een levertransplantatie. Verder kunnen patiënten met verborgen alcoholgebruik gepaste hulp aangeboden krijgen, indien er een betrouwbare test beschikbaar is waarmee kan worden bepaald of er sprake is van langdurig alcoholgebruik.

Afbraakstof
Alcoholgebruik kan worden gemeten in bloed en adem, maar is daar slechts enkele uren meetbaar. Ethylglucuronide (EtG) daarentegen is een afbraakstof van alcohol die zich over een langere periode ophoopt in haar, vingernagels en urine. Verbeek gaat onderzoeken of de hoeveelheid EtG in haar, vingernagels en urine betrouwbaar laat zien of iemand in de vorige dagen en maanden alcohol gebruikt heeft. Hoofdhaar groeit bijvoorbeeld ongeveer één centimeter per maand. Door de concentratie van EtG te meten in hoofdhaar, wordt er als het ware een alcoholtijdslijn gecreëerd. Zo kan bepaald worden of iemand over een langere periode al dan niet alcohol heeft gebruikt.

Het onderzoek zal naast de afdelingen MDL en Heelkunde van het Maastricht UMC+ worden uitgevoerd door onderzoeksinstituut M4I van de Universiteit Maastricht en het Universitair Ziekenhuis Leuven en de Universiteit Antwerpen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ontwikkeling test om alcoholgebruik te meten in haar en nagels
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 19 feb 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!