Iemand met een luchtweginfectie kan deze door bijvoorbeeld hoesten en niezen doorgeven aan anderen

Het is oktober en het seizoen van de luchtweginfecties is begonnen. In de herfst en winter neemt het aantal mensen dat hoest en snottert toe. Verschillende virussen of bacteriën kunnen zorgen voor een luchtweginfectie. De bekendste zijn het griepvirus (influenzavirus), het RS(respiratoir syncytieel)-virus en het coronavirus SARS(severe acute respiratory syndrome)-CoV(coronavirus)-2.  De een wordt  hier ernstig ziek van, de ander heeft minder last. Met eenvoudige adviezen beperk je verspreiding van luchtweginfecties en bescherm je mensen die ernstig ziek kunnen worden.  

De ernst van een luchtweginfectie kan wisselen van een milde verkoudheid tot een ernstige longontsteking. De meest voorkomende klachten van een luchtweginfectie zijn: hoesten, niezen, keelpijn en een loopneus. Soms gaat dit samen met koorts, spierpijn, hoofdpijn of moeheid.  

Sommige mensen lopen extra risico 
Iemand met een luchtweginfectie kan deze door bijvoorbeeld hoesten en niezen doorgeven aan anderen. Hoewel de meeste mensen na een paar dagen vanzelf weer opknappen, kunnen sommige mensen ernstig ziek worden. Zo is het RS(respiratoir syncytieel)-virus vooral gevaarlijk voor hele jonge kinderen. En bij het corona- en griepvirus lopen vooral ouderen en mensen met chronische ziektes extra risico op een ernstige luchtweginfectie.  

Afgelopen jaar veel mensen met longontsteking 
Tijdens het vorige seizoen  (in 2023-2024) waren er verschillende  momenten met een piek in het aantal mensen met acute luchtwegklachten. Deze pieken werden vooral veroorzaakt door het RS-, griep-, en coronavirus. Bijzonder was het grote aantal mensen met een longontsteking in de winterperiode. .Ook bij jongeren en kinderen. De bacterie Mycoplasma pneumoniae bleek bij veel van hen de longontsteking te veroorzaken. Dit blijkt uit overzicht van het aantal patiënten met griep en andere luchtweginfecties dat het RIVM elk jaar publiceert.  

Verspreiding van luchtweginfecties voorkomen 
Heb je klachten die passen bij een luchtweginfectie? Volg dan de adviezen hieronder. 

Adviezen bij klachten  
Je kunt niet helemaal voorkomen dat je een luchtweginfectie krijgt. Met de volgende algemene adviezen kun je wel de kans verkleinen dat je het virus doorgeeft aan iemand anders:  

  • Ben je ziek? Blijf thuis.  
  • Heb je lichte klachten? Werk thuis als dat kan. Overleg indien nodig met je werkgever.  
  • Hoest en nies in je elleboog. 
  • Houd afstand tot anderen.  
  • Vermijd contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Is contact toch nodig (bijvoorbeeld bij mantelzorg)? Draag een mondneusmasker.  
  • Goede hygiëne helpt om verspreiding te beperken en kan helpen voorkomen dat je zelf ziek wordt. Was daarom vaak en goed je handen met water en zeep en ventileer binnenruimtes.  

Vaccinatie 
Tegen sommige virussen en bacteriën die een luchtweginfectie kunnen veroorzaken, bestaan vaccins. Deze vaccins beschermen tegen ernstige ziekte. Denk bijvoorbeeld aan de griepprik, de coronaprik, en de vaccinatie tegen pneumokokken of kinkhoest.  

Bron: RIVM