De Centra Seksuele Gezondheid worden steeds effectiever in het opsporen van soa’s. In 2016 zijn er 11% meer chlamydia-diagnoses vastgesteld bij vrouwen en heteroseksuele mannen dan in 2015. Bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) wordt steeds vaker gonorroe gevonden. Dit blijkt uit de Thermometer seksuele gezondheid 2016 van het RIVM. Een reden voor de stijging is dat er steeds meer mensen getest worden die behoren tot de groepen met een hoog risico op soa’s.

Chlamydia
Chlamydia is de meest voorkomende soa. De toename van het aantal positieve testen op chlamydia is een trend die al sinds 2013 wordt gesignaleerd. Dit geldt alleen voor vrouwen en heteroseksuele mannen. Bij MSM blijft het aantal chlamydia-diagnoses stabiel.

Soa bij MSM
Bij MSM komt gonorroe het meest voor. In 2016 zijn er door de Centra Seksuele Gezondheid 23% meer gonorroe diagnoses vastgesteld dan in 2015. Ook LGV (een agressieve vorm van chlamydia) en infectieuze syfilis komen bij MSM steeds vaker voor.

Hoog-risicogroepen
Dat er meer soa worden gevonden bij de Centra Seksuele Gezondheid komt onder andere omdat er steeds meer mensen getest worden die tot de hoog-risicogroepen horen. Daardoor is de kans groter dat er een soa wordt gevonden. Hoog-risicogroepen kunnen zich gratis laten testen. Het gaat om bijvoorbeeld personen die voor een soa zijn gewaarschuwd door een (voormalige) partner, personen met soa-gerelateerde klachten en mannen die seks hebben met mannen (MSM).

De Thermometer
De Thermometer seksuele gezondheid bericht over de belangrijkste cijfers en trends van soa en seksuele gezondheid in Nederland. De cijfers zijn beschikbaar gesteld door de Centra Seksuele Gezondheid, GGD’en, Stichting HIV Monitoring, en de medisch microbiologische laboratoria. In juni 2017 verschijnt het jaarrapport 2016 soa in Nederland.

Bron: RIVM


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 20 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!