De Centra Seksuele Gezondheid worden steeds effectiever in het opsporen van soa’s. In 2016 zijn er 11% meer chlamydia-diagnoses vastgesteld bij vrouwen en heteroseksuele mannen dan in 2015. Bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) wordt steeds vaker gonorroe gevonden. Dit blijkt uit de Thermometer seksuele gezondheid 2016 van het RIVM. Een reden voor de stijging is dat er steeds meer mensen getest worden die behoren tot de groepen met een hoog risico op soa’s.

Chlamydia
Chlamydia is de meest voorkomende soa. De toename van het aantal positieve testen op chlamydia is een trend die al sinds 2013 wordt gesignaleerd. Dit geldt alleen voor vrouwen en heteroseksuele mannen. Bij MSM blijft het aantal chlamydia-diagnoses stabiel.

Soa bij MSM
Bij MSM komt gonorroe het meest voor. In 2016 zijn er door de Centra Seksuele Gezondheid 23% meer gonorroe diagnoses vastgesteld dan in 2015. Ook LGV (een agressieve vorm van chlamydia) en infectieuze syfilis komen bij MSM steeds vaker voor.

Hoog-risicogroepen
Dat er meer soa worden gevonden bij de Centra Seksuele Gezondheid komt onder andere omdat er steeds meer mensen getest worden die tot de hoog-risicogroepen horen. Daardoor is de kans groter dat er een soa wordt gevonden. Hoog-risicogroepen kunnen zich gratis laten testen. Het gaat om bijvoorbeeld personen die voor een soa zijn gewaarschuwd door een (voormalige) partner, personen met soa-gerelateerde klachten en mannen die seks hebben met mannen (MSM).

De Thermometer
De Thermometer seksuele gezondheid bericht over de belangrijkste cijfers en trends van soa en seksuele gezondheid in Nederland. De cijfers zijn beschikbaar gesteld door de Centra Seksuele Gezondheid, GGD’en, Stichting HIV Monitoring, en de medisch microbiologische laboratoria. In juni 2017 verschijnt het jaarrapport 2016 soa in Nederland.

Bron: RIVM

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2021-10-16

Relevante artikelen ...

Aantal diagnoses gonorroe en syfilis gestegen Bij huisartsenpraktijken stijgt het aantal soa-testen Het aantal mensen dat een soa Seksueel overdraagbare aandoeningen -test laat doen bij een Centr... Anders Fri, 26 Jun 2020, 11:34:08
Geen stijging aantal soa's Het percentage bezoekers bij wie ook daadwerkelijk een soa wordt gevonden, is in 2017 gelijk gebleven De Centra Seksuele Gezondheid krijgen steeds me... Anders Tue, 10 Apr 2018, 12:39:05