Dat is belangrijk nieuws, aangezien de gonorroe-bacterie resistent dreigt te worden tegen bestaande antibiotica

Voor de behandeling van gonorroe blijkt het antibioticum ertapenem even goed te werken als het huidige eerste keuze middel, ceftriaxon. Dit blijkt uit een geneesmiddelenstudie van Amsterdam UMC en het Centrum voor Seksuele Gezondheid van de GGD Amsterdam. Dat is belangrijk nieuws, aangezien de gonorroe-bacterie resistent dreigt te worden tegen bestaande antibiotica, waaronder ceftriaxon. 

Het antibioticum Ertapenem is al geregistreerd in Nederland en zodoende een mogelijk alternatief middel bij de behandeling van gonorroe. De behandeling van gonorroe wordt wereldwijd bedreigd door oprukkende resistentie tegen bestaande antibiotica.

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening (soa), in 2019 werden er 8.186 gonorroe-infecties behandeld bij de landelijke Centra voor Seksuele Gezondheid en naar schatting 14.400 infecties bij de huisarts. In de afgelopen decennia is de gonorroe-bacterie resistent geworden voor een aantal antibiotica. Voor het huidige standaardmiddel ceftriaxon zijn inmiddels de eerste signalen van resistentie aangetoond. Vanuit de farmaceutische industrie wordt slechts mondjesmaat geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.

99% effectief
In 2017 startte deze door ZonMW gefinancierde studie naar de effectiviteit van bestaande geneesmiddelen / antibiotica als behandeling voor gonorroe. In totaal deden er 346 personen met gonorroe aan de studie mee. Bijzonder hoogleraar huidinfecties Henry de Vries van Amsterdam UMC is betrokken bij deze studie: “Ze kregen een behandeling met ceftriaxon, ertapenem of gentamicine (injecties), of een fosfomycine drankje. Halverwege de studie bleek het middel fosfomycine onvoldoende te werken. De uiteindelijke analyse laat zien dat het bestaande middel ceftriaxon in alle gevallen de infectie klaart. Met ertapenem was de behandeling in 99% van de gevallen effectief. Gentamicine was met 93% iets minder effectief. We kunnen concluderen dat ertapenem een mogelijk alternatief voor gonorroe als ceftriaxon in de toekomst onwerkzaam wordt door resistentie.”

De resultaten zijn gepubliceerd in The Lancet Infectious Diseases


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Broodnodig alternatief middel tegen soa gonorroe gevonden
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 22 jan 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!