Het actieplan stelt dat kennis over seksualiteit de basis vormt voor een gezond seksueel leven.
In het Nationaal Actieplan soa, hiv en seksuele gezondheid staan de belangrijkste doelen voor de komende vijf jaar. Goede informatie en scholing over seksualiteit is belangrijk bij het voorkomen van soa, hiv, ongewenste zwangerschap en seksueel geweld. Dit wordt bereikt door een efficiënte samenwerking tussen de belangrijkste partijen. In het Nationale Actieplan worden hiervoor concrete doelstellingen en acties geformuleerd.
Aandacht op scholen
Het actieplan stelt dat kennis over seksualiteit de basis vormt voor een gezond seksueel leven. Hierbij hoort onder andere dat scholen voldoende aandacht hebben voor brede seksuele vorming, zoals veilig vrijen en de juiste vorm van anticonceptie. Zo wordt ervoor gezorgd dat er minder soa en ongewenste zwangerschappen ontstaan. Ook is er structurele aandacht voor grensoverschrijdend gedrag nodig op scholen en in de zorg. Dit helpt om seksueel geweld tegen te gaan. Hiervoor staat (bij)scholing van professionals in zorg en onderwijs centraal.
Soa en hiv
In het actieplan staan belangrijke doelen genoemd om soa en hiv verder terug te dringen. Een daarvan is het vergroten van kennis over langetermijneffecten van infectie met chlamydia . Daarnaast is de ambitie dat er jaarlijks de helft minder mensen syfilis, gonorroe en hiv oplopen. Een ander streven is dat in Nederland in 2022 geen mensen meer overlijden aan aids. En dat 95 procent van de mensen met hiv weet dat ze de ziekte hebben.
Nationaal Actieplan
Het Nationaal Actieplan soa, hiv en seksuele gezondheid 2017-2022 is tot stand gekomen onder regie van het RIVM. Het RIVM werkte hiervoor samen met de voornaamste organisaties op het gebied van soa- en hiv-bestrijding en seksuele gezondheid.