Veel overtollige medicatie komt dagelijks in ons milieu terecht

Vanaf 20 december 2019 kunnen inwoners van Breda en haar randgemeenten overtollige medicijnen inleveren bij de supermarkt. Hiervoor stellen 6 Jumbo-vestigingen ruimte beschikbaar. De medicijnen kunnen ingeleverd worden in een speciaal ontwikkelde en veilige medicatie retourbox, die beschikbaar is gesteld door Medifix. De gemeente Breda haalt de inhoud maandelijks op. De pilot loopt tot 29 mei 2020; dan ronden studenten van Breda University of Applied Sciences hun onderzoek af en wordt beoordeeld of het inleveren van oude medicijnen via de supermarkt loont.

Veel overtollige medicatie komt dagelijks in ons milieu terecht. Deze medicijnresten vervuilen het oppervlakte- en grondwater en bedreigen de kwaliteit van ons drinkwater. Uit onderzoek door 4e jaars studenten van Breda University of Applied Sciences blijkt dat niet alle medicijngebruikers op de hoogte zijn van de mogelijkheid om overtollige medicatie te retourneren bij de apotheek of
milieustation. Dit onderzochten zij in opdracht van Logistics Community Brabant, die samen met de Provincie Noord-Brabant focust op het reduceren van medicatieverspilling. Een enquête, gehouden onder bijna 1200 medicijngebruikers, laat het volgende zien:

1) Slechts 1/3 deel (35%) van de geënquêteerden brengt hun overtollig medicatie terug naar de apotheek of milieustation.
2) Ruim 65% brengt hun medicatie niet terug, maar gooit het weg.
3) De helft van deze 65% weet niet dat je restmedicatie kunt inleveren bij een apotheek of milieustation
4) De andere helft zegt de procedure wel te kennen, maar vindt het proces van retourneren te veel tijd en moeite kosten.

Samenwerking
Om de inleveracties te vergroten is samenwerking gezocht met de gemeente Breda, Medifix en Jumbo. Uit de gehouden enquête blijkt namelijk dat de bereidheid tot inleveren er wel is, maar dat dit proces vergemakkelijkt moet worden om tot daadwerkelijke actie te komen. Medicatiegebruikers gaven aan voorkeur te hebben aan de supermarkt als extra inleverpunt. Een bezoek aan de supermarkt behoort immers tot één van de dagelijkse bezigheden. Ook de openingstijden van de supermarkt zijn ruimer dan bij een apotheek of milieustraat.

Gezamenlijk hebben de partijen daarom een intentieverklaring opgezet om deze pilot te ondersteunen zodat het retourneren van medicatie net zo ‘gewoon’ wordt als het inleveren van batterijen, lampen en kleine elektrische apparatuur. Algemeen directeur van Medifix, Joris van Campenhout, vindt het belangrijk om te zien dat er nu ook aandacht komt voor het retourneren van medicatie in de particuliere sector. “Medifix heeft om deze reden 6 Pharmasafe Medicatie Retourboxen beschikbaar gesteld voor deze unieke pilot. Wij kijken met belangstelling uit naar de resultaten.” Simone Mante, opgavemanager Onderwijs van de gemeente Breda geeft aan dat deze samenwerking uitstekend past bij het thema ‘Breda brengt het samen’. Daarin worden partijen samen gebracht om gezamenlijk mooie ontwikkelingen voort te brengen die passen bij het beleid van de stad.

Deelnemende Jumbo-vestigingen
Bij 6 Jumbo-vestigingen in de regio kunnen de oude medicijnen ingeleverd worden. De bezoeker kan hiervoor terecht bij de filialen: Ulvenhout, Foodmarkt, Cypresstraat, Moerwijk, De Donk en De Burcht. Operationeel directeur Remco Bertens van Jumbo Ulvenhout omarmt deze pilot: “Vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid ondersteunen wij dit project van harte. Wij zijn dan ook blij
dat we met zes winkels een concrete bijdrage kunnen leveren aan dit lokale project van de studenten van Breda University of Applied Sciences”.

De pilot is op 20 december 2020 gestart bij Jumbo Ulvenhout (Chaamseweg 1, Ulvenhout). De pilot loopt tot 29 mei 2020. De inleverpunten staan op een prominente plek bij de servicebalie/ kassa’s. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LCB
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Unieke pilot in Breda: minder medicijnen in het milieu door retourbox via de supermarkt.
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 23 dec 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!