Na wisseling van Concerta naar een ander merk ontving Lareb meldingen van een verminderde werkzaamheid

Bijwerkingencentrum Lareb ontving meldingen van een verminderde werkzaamheid van methylfenidaat na wisseling van merk. Het betrof wisselingen van Concerta® naar methylfenidaat van fabrikant Sandoz en fabrikant Mylan.

Methylfenidaat
Methylfenidaat is een stimulerend medicijn dat de aandacht en stemming kan verbeteren. Het middel wordt gebruikt voor de behandeling van ADHD. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen. Ze werken allemaal even snel na 1-2 uur, maar de werkingsduur verschilt. De werking van gewone tabletten houdt 3-6 uur aan. Bij tabletten met verlengde afgifte houdt de werking ongeveer 12 uur aan.

Meldingen
Bijwerkingencentrum Lareb ontving vanaf 2014 ongeveer 70 meldingen over een verminderde werkzaamheid van merkloze (generieke) methylfenidaat tabletten met verlengde afgifte na wisseling van merk. Daarbij ging het in 30 meldingen over wisseling van Concerta® naar methylfenidaat van fabrikant Sandoz en 37 na wisseling van Concerta® naar methylfenidaat van fabrikant Mylan.

Lareb heeft CBG geïnformeerd, CBG heeft de firma’s om toelichting gevraagd.

Zie voor meer informatie de analyse van de meldingen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meldingen van verminderde werkzaamheid methylfenidaat
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 22 nov 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!