Ouders kunnen oefenen hoe ze hun kind moeten verzorgen nadat ze van de Intensive Care-afdeling van het ziekenhuis naar de thuissituatie gaan

De overgang van de beschermde omgeving van de Intensive Care-afdeling van het ziekenhuis naar de thuissituatie kan voor ouders van kinderen met een canule erg spannend zijn. Om deze overgang te vergemakkelijken werken Radboudumc Amalia kinderziekenhuis en De Boeg samen in een pilot waarin ouders en kind in een rustige omgeving buiten het ziekenhuis optimaal worden voorbereid op het verzorgen van hun kind in de thuissituatie.

Vaak verblijven kinderen met een canule op de Intensive Care (IC) zonder dat zij de medische zorg van deze afdeling nodig hebben. De canuletraining die noodzakelijk is voor ouders om de zorg voor hun kind in de thuissituatie te kunnen geven kon tot nu toe alleen op deze afdeling gegeven worden. Door de nieuwe samenwerking kunnen kinderen met een canule sneller van de kinder-IC naar De Boeg toe; een kindvriendelijke, huiselijke omgeving waarin ouders en kind kunnen wennen aan hun nieuwe thuissituatie.
 
Dit jaar is een pilot gestart om kinderen met een canule de laatste dagen van de opname op te vangen in De Boeg. Daar kan een soepele overgang van de ziekenhuissituatie naar de thuissituatie worden begeleid voor ouders en kind. Een verpleegkundige van de kinder-IC van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis vergezelt en ondersteunt daar waar gewenst en nodig de ouders, die vanaf dat moment de zorg voor hun kind overnemen. De Boeg biedt hier uitstekende mogelijkheden voor.
 
“Het Radboudumc heeft ons zeer gesteund in onze zorg voor onze dochter en het hele proces. Onze tijd in De Boeg heeft ons zeer geholpen om de verzorging over te nemen en te oefenen met de apparatuur en de gewone praktische alledaagse dingen. Wij zijn erg blij met de mogelijkheid die het Radboudumc ons heeft geboden om aan deze pilot deel te nemen.”
 
De pilot is een leerproces voor zowel de ouders als de verpleegkundigen van de kinder-IC die de ouders begeleiden en vergezellen in deze fase. Dit zorgt voor een extra dimensie aan hun werkzaamheden en levert nieuwe ervaringen en inzichten op voor alle partijen.
 
Met deze samenwerking wordt tegemoetgekomen aan de wens specialistische zorg dichtbij de patiënt en zijn familie te bieden. Tegelijkertijd worden de kosten voor zorg hiermee beperkt. De pilot is nu nog alleen voor kinderen met een canule. Verwacht wordt dat in een later stadium opgeschaald kan worden naar kinderen met andere aandoeningen.
 
De Boeg 
De Boeg is een bungalow in de mooie bosrijke omgeving van Groesbeek. In De Boeg logeert een ziek kind, tussen de behandelingen in het ziekenhuis door, samen met ouders, broertjes, zusjes of vriendjes. Hier kan een ziek kind weer even gewoon kind zijn. Voor ouders biedt het de mogelijkheid om in een huiselijke omgeving te leren hoe ze zelf de zorg kunnen geven aan hun kind.
Uitgangspunt van De Boeg is de zelfstandigheid van het gezin. Er is een team van getrainde vrijwilligers, die in actie komen op verzoek van het gezin. Daarnaast is medische en verpleegkundige zorg dichtbij. Bij de samenwerking met het Radboudumc is er naast de ouders en het zieke kind ook ruimte voor de gespecialiseerde kinderverpleegkundige die het gezin begeleidt naar de thuissituatie.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc Amalia kinderziekenhuis
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Samenwerking Radboudumc Amalia kinderziekenhuis en kindergasthuis De Boeg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Mantelzorgers
  • Datum: 23 nov 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!