ZonMw geeft onderzoekers de mogelijkheid om onderzoek te doen naar ouders met stemmingsstoornissen

Onderzoekers van het Erasmus MC en VUmc ontvangen € 1.4 miljoen om langdurig onderzoek te verrichten naar kinderen van ouders met stemmingsstoornissen.

Project MARIO
De subsidie komt van ZonMw en het gehonoreerde project, dat acht jaar gaat lopen, heet MARIO: Mood and Resilience in Offspring. Hierin werken een groot aantal psychiaters, onderzoekers, patiënten, verzekeringen, en gemeenten samen.

Onderzoekers
De twee hoofdonderzoekers zijn kinder-en jeugdpsychiater prof. Manon Hillegers van de afdeling Kinder- en Jeugd Psychiatrie/Psychologie (Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis) en psychiatrisch epidemioloog prof. Brenda Penninx (VUmc). 

Vader, moeder
Hillegers licht toe: "De grootste risicofactor voor het ontstaan van depressie is het hebben van een vader of moeder met een stemmingsstoornis. Meer dan de helft van kinderen van ouders met depressie of bipolaire stoornis ontwikkelt voor hun 35ste levensjaar zelf depressieve klachten. Kinderen van deze ouders zijn niet alleen erfelijk belast, ze  groeien ook op in een kwetsbare omgeving."

Verminderd
Het MARIO-project moet meer inzicht verschaffen in de overdracht van depressie van ouder op kind, zodat dit via preventie kan worden voorkomen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: € 1,4 miljoen voor MARIO
  • Datum: 28 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!