De luchtkwaliteit in Europa voldoet namelijk nog lang niet aan de gezondheidskundige advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

In Europa is een akkoord bereikt over het luchtkwaliteitsbeleid. Het betreft een richtlijn waarin is bepaald aan welke normen de luchtkwaliteit moet voldoen. Longfonds is opgelucht dát er een akkoord is, maar blijft zich grote zorgen maken over het trage tempo waarin de luchtkwaliteit verbetert.

Bezorgd
De luchtkwaliteit in Europa voldoet namelijk nog lang niet aan de gezondheidskundige advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook zeker niet in Nederland. Dat betekent dat we te veel ongezonde lucht inademen, met longziekten, kanker, hart- en vaatziekten en torenhoge zorgkosten tot gevolg. Per jaar sterven er in Europa 400.000 mensen voortijdig door luchtvervuiling. Bij 20 procent van de kinderen met astma in Nederland wordt hun ziekte nu nog veroorzaakt door luchtvervuiling Longfonds pleit voor gezonde lucht en gezonde longen, voor iedereen. 

Károly Illy, directeur Longfonds is erg bezorgd: ‘ De komende jaren zullen er nog veel te veel kinderen astma krijgen door luchtvervuiling.’  

Nieuwe luchtkwaliteitsnormen nog niet gezond 
In het nieuwe akkoord zijn de luchtkwaliteitsnormen aangescherpt, maar bereiken we nog geen luchtkwaliteit die volgens de WHO gezond is. Voor fijnstof en stikstofdioxide wordt straks toegewerkt naar normen die nog lang niet in de buurt komen van de meest recente WHO-advieswaarden. Ook is de deadline om dit doel te behalen pas 2030, met zelfs mogelijkheden voor landen om uitstel te krijgen tot 10 jaar! Dit maakt het risico op gezondheidsverschillen in Europa alleen maar groter.  

Lichtpuntjes 
Hoewel de herziene luchtkwaliteitsrichtlijn volgens Longfonds niet ambitieus genoeg is, zijn er wel een paar lichtpuntjes te benoemen: 
- Voor stikstofdioxide wordt wel een redelijk grote stap gezet, de EU-norm wordt gehalveerd. De nieuwe normen die in 2030 moeten worden gehaald, zijn alsnog twee keer hoger dan volgens de WHO gezond is. 

- De richtlijn wordt vanaf 2030 iedere vijf jaar herzien.  

- Burgers krijgen de mogelijkheid om de gang naar de rechter te maken en daar het recht op gezonde lucht af te dwingen als de overheid in gebreke blijft. 

Dat er nu een akkoord ligt wil trouwens niet zeggen dat het een gelopen race is. De richtlijn moet nog worden aangenomen door het Europese Parlement en de lidstaten. Wij roepen Nederland op om dat zo snel mogelijk te doen.  

Bron: Longfonds