De luchtkwaliteit in Europa voldoet namelijk nog lang niet aan de gezondheidskundige advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

In Europa is een akkoord bereikt over het luchtkwaliteitsbeleid. Het betreft een richtlijn waarin is bepaald aan welke normen de luchtkwaliteit moet voldoen. Longfonds is opgelucht dát er een akkoord is, maar blijft zich grote zorgen maken over het trage tempo waarin de luchtkwaliteit verbetert.

Bezorgd
De luchtkwaliteit in Europa voldoet namelijk nog lang niet aan de gezondheidskundige advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook zeker niet in Nederland. Dat betekent dat we te veel ongezonde lucht inademen, met longziekten, kanker, hart- en vaatziekten en torenhoge zorgkosten tot gevolg. Per jaar sterven er in Europa 400.000 mensen voortijdig door luchtvervuiling. Bij 20 procent van de kinderen met astma in Nederland wordt hun ziekte nu nog veroorzaakt door luchtvervuiling Longfonds pleit voor gezonde lucht en gezonde longen, voor iedereen. 

Károly Illy, directeur Longfonds is erg bezorgd: ‘ De komende jaren zullen er nog veel te veel kinderen astma krijgen door luchtvervuiling.’  

Nieuwe luchtkwaliteitsnormen nog niet gezond 
In het nieuwe akkoord zijn de luchtkwaliteitsnormen aangescherpt, maar bereiken we nog geen luchtkwaliteit die volgens de WHO gezond is. Voor fijnstof en stikstofdioxide wordt straks toegewerkt naar normen die nog lang niet in de buurt komen van de meest recente WHO-advieswaarden. Ook is de deadline om dit doel te behalen pas 2030, met zelfs mogelijkheden voor landen om uitstel te krijgen tot 10 jaar! Dit maakt het risico op gezondheidsverschillen in Europa alleen maar groter.  

Lichtpuntjes 
Hoewel de herziene luchtkwaliteitsrichtlijn volgens Longfonds niet ambitieus genoeg is, zijn er wel een paar lichtpuntjes te benoemen: 
- Voor stikstofdioxide wordt wel een redelijk grote stap gezet, de EU-norm wordt gehalveerd. De nieuwe normen die in 2030 moeten worden gehaald, zijn alsnog twee keer hoger dan volgens de WHO gezond is. 

- De richtlijn wordt vanaf 2030 iedere vijf jaar herzien.  

- Burgers krijgen de mogelijkheid om de gang naar de rechter te maken en daar het recht op gezonde lucht af te dwingen als de overheid in gebreke blijft. 

Dat er nu een akkoord ligt wil trouwens niet zeggen dat het een gelopen race is. De richtlijn moet nog worden aangenomen door het Europese Parlement en de lidstaten. Wij roepen Nederland op om dat zo snel mogelijk te doen.  

Bron: Longfonds


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Longfonds
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Longfonds
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Akkoord bereikt in Europa over verbeteren luchtkwaliteit
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 24 feb 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!