De apothekersorganisatie KNMP noteerde 732 tekorten, tegenover 710 in 2016.

Het aantal geneesmiddelentekorten is in 2017 wederom gestegen. De apothekersorganisatie KNMP noteerde 732 tekorten, tegenover 710 in 2016. De tekorten lopen sinds 2010 steeds verder op. ‘Het is voor de apothekers in Nederland onderhand onverteerbaar’, stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP. ‘Met kunst- en vliegwerk probeert de apotheker voor de patiënt een oplossing te vinden. De patiënt gaat dit steeds meer voelen.’

De KNMP constateert dat de inspanningen van de Werkgroep Geneesmiddelentekorten onder supervisie van VWS effect sorteren, maar nog niet tot gewenste resultaten hebben geleid. Voormalig staatssecretaris Van Rijn kondigde vorig jaar in een brief een twintigtal maatregelen aan. ‘De stijgende lijn van tekorten is daarmee nog niet omgebogen’, zegt Klein Nulent. De voorzitter van de KNMP stelt vast dat er diverse administratieve maatregelen zijn afgekondigd om het tij te keren. ‘We kampen in Nederland met een imperfecte markt. Grotere stappen zijn gewenst. Daar moet dieper over worden nagedacht.’
 
De almaar oplopende tekorten hebben diverse oorzaken. Door de Wet geneesmiddelenprijzen en het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars zijn in de loop der jaren de prijzen enorm gekelderd. Voor fabrikanten is Nederland daarom economisch een weinig aantrekkelijke markt. Voorraden worden bewust laag gehouden en in het geval van een hapering in het productieproces ontstaan snel tekorten.

Voor de apothekersorganisatie brengt KNMP Farmanco de geneesmiddelentekorten in kaart. Indien een geneesmiddel landelijk niet verkrijgbaar is, gedurende minimaal 14 dagen, noteert KNMP Farmanco een nieuw tekort voor het jaarlijkse overzicht. Meldingen door apothekers verifieert KNMP Farmanco altijd bij de fabrikanten.

Een analyse van KNMP Farmanco leert dat de prijzen in Nederland ten opzichte van bijvoorbeeld buurland Duitsland enorm laag zijn. Een voorbeeld is het slaapmiddel Lorazepam, dat in Nederland voor € 1,10 en in Duitsland voor € 12,58 verkrijgbaar is. Antidepressivum Imipramine kost in Nederland € 0,64, terwijl de prijs in Duitsland € 11,64 bedraagt. Voor patiënten met bijnierziekten die Fludrocortison gebruiken zijn de kosten in Nederland € 4,76 en in Duitsland € 78,60.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Geneesmiddelentekorten lopen ook in 2017 verder op
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 19 mrt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!