Voor een pilotproject in Schiedam bouwt het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  eenvoudige sensorapparatuur

Het wordt voor burgerwetenschappers mogelijk om naast luchtkwaliteit ook geluidsniveaus te meten. Voor een pilotproject in Schiedam bouwt het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  eenvoudige sensorapparatuur (op basis van bestaande technologie) om zowel hoog- als laagfrequent geluid te registreren. In de toekomst wil het RIVM burgers en gemeenten ondersteunen bij dit soort metingen. In Schiedam werken burgers, gemeente, DCMR Milieudienst Rijnmond , het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en RIVM samen.

Op dit moment meten vier Schiedammers het geluid in hun omgeving met de sensoren. Binnenkort worden er nog negen sensorsystemen bij bewoners geplaatst. Voor het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  is dit een goede gelegenheid de geluidssensoren te testen. De meetresultaten zijn voor iedereen beschikbaar via het RIVM dataportaal Samen Meten.

Haven en snelwegen
Schiedam is een bedrijvige stad. Zeeschepen liggen vaak voor langere tijd in de haven en krijgen stroom van grote generatoren. Deze generatoren veroorzaken een continue bromtoon, waardoor omwonenden overlast ondervinden van laagfrequent geluid. Ook de nabije snelwegen A4 en A20 en de gemeentelijke hoofdwegen zorgen voor een grote geluidsbelasting.

In dit burgermeetproject wordt de data samen met de burgers geanalyseerd.  De gemeente wil de data vervolgens gebruiken in haar afweging van maatregelen. De betrokkenheid van burgers biedt kansen voor een breed gedragen aanpak. Doordat sensoren hoog- en laagfrequent geluid van elkaar onderscheiden, kan de gemeente gerichte maatregelen nemen.

Meetnet van de toekomst
Door nieuwe technieken wordt het goedkoper en eenvoudiger om milieukwaliteit te meten. Tegelijkertijd zijn steeds meer mensen zich bewust van de relatie tussen onze gezondheid en het milieu. Daarom bouwt het RIVM met burgers, bedrijven en overheden aan het milieumeetnet van de toekomst.

Zie ook
Dataportaal Samen Meten
Samen meten aan luchtkwaliteit


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: RIVM ondersteunt burgerwetenschappers bij geluidsmetingen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 29 nov 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!