Patiënten kunnen zelf mogelijk mensen in hun omgeving aan straling blootstellen

Radioactief materiaal wordt jaarlijks bij 3000 patiënten toegediend voor de behandeling van verschillende vormen van kanker. Patiënten kunnen daardoor zelf mogelijk mensen in hun omgeving aan straling blootstellen. Om dit te beperken, krijgen patiënten leefregels mee of worden er andere maatregelen gehanteerd, zoals een langer verblijf in het ziekenhuis. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  heeft onderzocht wat de maximale doses zijn die de naaste omgeving zou kunnen ontvangen zonder verdere leefregels en maatregelen. Op basis hiervan kan de richtlijn ‘Aanbevelingen: Het werken met therapeutische doses radionucliden’ uit 2004 worden herzien en kunnen bestaande maatregelen tegen het licht worden gehouden.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  heeft in dit onderzoek specifiek naar de risico’s voor de naaste omgeving gekeken. Naast directe familieleden kan bijvoorbeeld ook gedacht worden aan verzorgers, vervoerders of mensen in een vliegtuig.

In het onderzoek is voor een aantal veel gebruikte therapieën berekend aan hoeveel radioactiviteit de naaste omgeving kan worden blootgesteld. Hierbij is aangenomen dat de patiënt het ziekenhuis direct na de behandeling mag verlaten en zich niet aan leefregels hoeft te houden. Er zijn diverse scenario’s voor alledaagse situaties doorgerekend voor bijvoorbeeld de partner, kinderen, baby’s in het bijzonder, en verzorgers. Hierbij is ook ingegaan op specifieke situaties waarin naasten aan de straling van de patiënt worden blootgesteld, zoals een verzorger die de patiënt met de hand voedt, of via gemorste urine op het toilet.

De berekeningen in dit onderzoek geven een beeld van de maximale doses die de naaste omgeving kan ontvangen na de behandeling van een patiënt. In de praktijk zal de blootstelling aan straling voor de naaste omgeving lager uitvallen dan deze maximale doses. Dit komt doordat patiënten zich houden aan eerder genoemde maatregelen en leefregels. De resultaten van dit onderzoek zullen worden gebruikt om bovengenoemde richtlijn te herzien en bestaande maatregelen, zoals een langer verblijf in het ziekenhuis, tegen het licht te houden. Dit zal worden gedaan door een werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde (NVNG Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde ) samen met verschillende partners.

Download
Nucleair-geneeskundige therapieën: potentiële blootstelling voor derden : Dosisberekeningen als basisinformatie voor de herziening van maatregelen en leefregels



Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nucleair-geneeskundige therapieën en de naaste omgeving van de patiënt
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Mantelzorgers
  • Datum: 21 dec 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!