Minder fulltime werkenden maar gemiddelde werkweek per verloskundigen blijft gelijk

Het aantal praktiserende verloskundigen is de afgelopen jaren voortdurend gestegen, ook in 2021 zijn er meer verloskundigen dan het jaar ervoor, namelijk 3940 versus 3740 in 2020. Er is de laatste jaren wel sprake van minder instroom vanuit de opleiding, waardoor de vergrijzing van de beroepsgroep zich doorzet. De verloskundigen die in 2021 niet meer praktiseerden hebben in de meeste gevallen het vak te verlaten om een andere functie binnen de verloskunde te vervullen. Verzwaarde werkomstandigheden zoals onregelmatige diensten, motivatie, werksfeer, regelgeving en werkdruk zijn de belangrijkste vertrekredenen. Dit en meer blijkt uit de meest recente Nivel-peiling over de beroepsgroep verloskundigen.

Onze peiling over 2021 laat zien hoeveel verloskundigen er in 2021 in Nederland praktiserend zijn, wat de samenstelling van de beroepsgroep is naar geslacht, leeftijd en functie en hoe de gemiddelde werkweek van verloskundigen is opgebouwd. We hebben de cijfers van 2021 vergeleken met die van onze vorige peiling in 2018 en ook presenteren we de langetermijntrends in het aantal praktiserende en afgestudeerde verloskundigen.

Minder fulltime werkenden maar gemiddelde werkweek per verloskundigen blijft gelijk
Het percentage verloskundigen dat fulltime werkt is verder gedaald, van 51% in 2018 naar 44% in 2021. De gemiddelde werkweek van een verloskundige is met 36,3 uur wel stabiel gebleven. Wel zien we dat de tijdsbesteding aan niet-cliëntgebonden taken zoals administratie of nascholing is toegenomen. In 2021 besteden verloskundigen namelijk bijna 71% van hun tijd aan cliëntgebonden taken, terwijl dit in 2018 nog bijna 82% was. Dit houdt in het percentage niet-cliëntgebonden taken is gegroeid van 18% in 2018 naar 29% in 2021. Dit is overeenkomstig de trend bij veel beroepsgroepen in de zorg. Ten slotte zien we dat bijna alle verloskundigen bovenop de reguliere werkweek bereikbaarheidsdiensten doen en ongeveer de helft van hen achterwachtdiensten.

Fragment uit het rapport Cijfers uit de Nivel-registratie van verloskundigen; resultaten van de peiling 2021. Meer weten? Lees de gehele publicatie.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Nivel
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.nivel.nl/nl/nieuws/werkweek-blijft-stabiel-maar-verloskundigen-besteden-2021-minder-tijd-aan-clientgebonden
Originele titel: Werkweek blijft stabiel, maar verloskundigen besteden in 2021 minder tijd aan cliëntgebonden taken
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
Datum: 2021-10-21


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com