Minder fulltime werkenden maar gemiddelde werkweek per verloskundigen blijft gelijk

Het aantal praktiserende verloskundigen is de afgelopen jaren voortdurend gestegen, ook in 2021 zijn er meer verloskundigen dan het jaar ervoor, namelijk 3940 versus 3740 in 2020. Er is de laatste jaren wel sprake van minder instroom vanuit de opleiding, waardoor de vergrijzing van de beroepsgroep zich doorzet. De verloskundigen die in 2021 niet meer praktiseerden hebben in de meeste gevallen het vak te verlaten om een andere functie binnen de verloskunde te vervullen. Verzwaarde werkomstandigheden zoals onregelmatige diensten, motivatie, werksfeer, regelgeving en werkdruk zijn de belangrijkste vertrekredenen. Dit en meer blijkt uit de meest recente Nivel-peiling over de beroepsgroep verloskundigen.

Onze peiling over 2021 laat zien hoeveel verloskundigen er in 2021 in Nederland praktiserend zijn, wat de samenstelling van de beroepsgroep is naar geslacht, leeftijd en functie en hoe de gemiddelde werkweek van verloskundigen is opgebouwd. We hebben de cijfers van 2021 vergeleken met die van onze vorige peiling in 2018 en ook presenteren we de langetermijntrends in het aantal praktiserende en afgestudeerde verloskundigen.

Minder fulltime werkenden maar gemiddelde werkweek per verloskundigen blijft gelijk
Het percentage verloskundigen dat fulltime werkt is verder gedaald, van 51% in 2018 naar 44% in 2021. De gemiddelde werkweek van een verloskundige is met 36,3 uur wel stabiel gebleven. Wel zien we dat de tijdsbesteding aan niet-cliëntgebonden taken zoals administratie of nascholing is toegenomen. In 2021 besteden verloskundigen namelijk bijna 71% van hun tijd aan cliëntgebonden taken, terwijl dit in 2018 nog bijna 82% was. Dit houdt in het percentage niet-cliëntgebonden taken is gegroeid van 18% in 2018 naar 29% in 2021. Dit is overeenkomstig de trend bij veel beroepsgroepen in de zorg. Ten slotte zien we dat bijna alle verloskundigen bovenop de reguliere werkweek bereikbaarheidsdiensten doen en ongeveer de helft van hen achterwachtdiensten.

Fragment uit het rapport Cijfers uit de Nivel-registratie van verloskundigen; resultaten van de peiling 2021. Meer weten? Lees de gehele publicatie.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Werkweek blijft stabiel, maar verloskundigen besteden in 2021 minder tijd aan cliëntgebonden taken
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 21 okt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!