Op dit moment worden maximaal 280 studenten tot de opleiding tot huidtherapeut toegelaten en 64% van hen verlaat de opleiding met een diploma

In 2022 waren zo’n 1500 huidtherapeuten werkzaam in Nederland. In de komende 20 jaar zal dit aantal meer dan verdubbelen indien er elk jaar het huidige maximale aantal van 280 studenten blijft instromen in de opleiding, uitgaande van de huidige slagingspercentages. De toekomstige capaciteit is ruim voldoende om aan de vraag naar huidtherapeuten te blijven voldoen en biedt hiermee kansen voor de beroepsgroep om de vakuitoefening uit te breiden. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten.

Instroom, werkzaamheid en uitstroom
Op dit moment worden maximaal 280 studenten tot de opleiding tot huidtherapeut toegelaten en 64% van hen verlaat de opleiding met een diploma. Het grootste deel van hen is na afronding van de opleiding werkzaam als huidtherapeut, meestal in een huidtherapiepraktijk. Gemiddeld werken huidtherapeuten 34 uur per week. Doordat de beroepsgroep uit veel jonge mensen bestaat, zal de uitstroom uit het beroep door pensionering op de korte termijn relatief klein zijn.

In komende 20 jaar verdubbeling aantal huidtherapeuten verwacht
Met het ramingsmodel van het Nivel is berekend dat de beroepsgroep zal toenemen tot zo’n 2600 werkzame huidtherapeuten in 2032 en zo’n 3400 huidtherapeuten in 2042. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat elk jaar 280 studenten de opleiding blijven instromen en de huidige werkzaamheid, doorstroom en uitstroom van huidtherapeuten niet sterk zal veranderen.

Ook de vraag naar huidtherapeutische behandeling groeit
Met het capaciteitsramingsmodel is ook doorgerekend hoe de vraag naar huidtherapeuten zich in de komende jaren kan gaan ontwikkelen. Deze berekening is minder precies, omdat de toekomstige vraag naar huidtherapie wordt bepaald door verschillende trends die onzekerheid kennen. In alle scenario’s wordt groei verwacht in de vraag naar huidtherapeuten.

Aangezien er ruim voldoende huidtherapeuten zullen zijn om aan de vraag te voldoen, zijn er voor de beroepsgroep kansen om nieuwe taken en toepassingen binnen het vak te ontdekken en benutten. Als deze kansen niet worden benut, zou de opleidingsinstroom naar beneden bijgesteld moeten worden om op lange termijn evenwicht op de arbeidsmarkt te behouden. Het is daarom aan te bevelen deze capaciteitsraming na een aantal jaar te herhalen en te monitoren in hoeverre het takenpakket van huidtherapeuten zich uitbreidt.

kijk hier voor verdere informatie

bron: Nivel


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aantal huidtherapeuten neemt komende jaren sterk toe en ook de vraag naar huidtherapie stijgt
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 31 mei 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!