4.800 mensen hebben zich bij de FNV gemeld, waarvan ruim 4.200 uit de zorg

De FNV biedt op dinsdag 14 juni een rapport met de resultaten van het meldpunt ‘longcovid onder zorgprofessionals’ aan de Tweede Kamer aan. Hier zijn enkele zorgverleners met long covid bij aanwezig.

Daarin staan de conclusies die na een half jaar meldpunt longcovid getrokken kunnen worden. 4.800 mensen hebben zich bij de FNV gemeld, waarvan ruim 4.200 uit de zorg. 1000 mensen zijn inmiddels hun baan al kwijtgeraakt of dreigen het binnenkort kwijt te raken doordat zij nu twee jaar ziek zijn. De FNV eist als eerste stap een longcovidfonds om de slachtoffers met long covid  tegemoet te komen voor hun inkomensderving en extra zorgkosten. Dat fonds zou 150 miljoen euro moeten bedragen.

Na de aanbieding heeft de FNV een gesprek met minister Helder (VWS) over het longcovidfonds. Later deze week debatteert de Tweede Kamer over het coronabeleid.

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘Uit de meldingen blijkt dat driekwart van de mensen uit de verpleeghuizen en ziekenhuizen denkt op het werk besmet te zijn geraakt. Dat is realistisch, want twee jaar geleden beschikten werkenden in de zorg, met name de grote groep in de verpleeg- en verzorgingshuizen, niet over de juiste beschermingsmiddelen. De overheid stemde haar richtlijnen af op de beschikbaarheid van die beschermingsmiddelen. Uitermate laakbaar. Met als gevolg dat nu duizenden zorgmedewerkers het slachtoffer zijn. Ze zijn er 30 - 50% in inkomen op achteruit gegaan. Een deel van hen moet ook nog eens de eigen revalidatie betalen.’

Revalidatie te duur
Een op de drie melders heeft zelf kosten voor revalidatie moeten maken -de kosten worden lang niet altijd door de verzekering vergoed. Door de combinatie terugval in loon na eerste ziektejaar en hoge kosten, stoppen veel mensen dan ook met hun revalidatietraject, omdat het te duur voor ze wordt.

Ook is duidelijk, dat een kwart uren heeft moeten inleveren omdat ze niet meer hun oude aantal uren kunnen werken.

Trap na
Jong: ‘Het is ongelooflijk schrijnend dat de mensen in de zorg die kwetsbare mensen goed door de coronacrisis hebben geholpen, nu zélf kwetsbaar zijn geworden en de zorg noodgedwongen hebben verlaten. De samenleving is hen veel verschuldigd. Veel van de mensen die zich meldden vinden de overheid terecht verantwoordelijk. Ze voelen het als trap na als zij nu niet fatsoenlijk gecompenseerd zouden worden. De tijd dat de politiek feitelijk de schouders ophaalt over de gezondheidsschade en de financiële zorgen moet voorbij zijn: dit is de echte mondkapjesaffaire. Dat hiervoor geen geld zou zijn, is complete flauwekul, gezien ook de bedragen die nu weer worden uitgetrokken voor de arbeidsmarktagenda in de zorg.’

Beroepsziekte
De FNV eist 150 miljoen. Dat is per persoon maximaal 22.000 euro, een vergelijkbaar bedrag met andere beroepsziekte-fondsen zoals het asbestfonds. Ook Longcovid is aangemerkt als beroepsziekte. In totaal hebben zich ruim 6.000 mensen gemeld bij de FNV, inclusief de melders uit het onderwijs.

Het initiatief voor een long covidfonds wordt ook gesteund door de AOb, Stichting IZZ, Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en FBZ, vakbond voor zorgprofessionals.

Het rapport van het meldpunt is hier te downloaden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: FNV Zorg & Welzijn / Danielle van Essen
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : FNV Zorg & Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: FNV biedt rapport longcovidmeldpunt aan Tweede Kamer aan
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 13 jun 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!