Voor bijna alle zorgmedewerkers die tijdens de eerste golf (tussen maart en juni 2020) besmet zijn geraakt, komt de subsidieregeling van VWS te laat

Voor ruim 40% van de zorgmedewerkers met langdurige klachten na een coronabesmetting (long covid) heeft de werkgever inmiddels ontslag aangezegd. Het betreft hier de zorgverleners die tijdens de eerste golf van de coronapandemie besmet zijn geraakt en daar langer dan twee jaar ziek van zijn. Dat blijkt uit een poll van FNV Zorg & Welzijn ingevuld door 518 zorgverleners met long covid.

Daarnaast geven slechts tien zorgverleners aan dat hun werkgever heeft toegezegd gebruik te zullen maken van de subsidieregeling die het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vanaf juni beschikbaar stelt om zieke zorgmedewerkers zes maanden langer in dienst te houden.

Trap na
‘Dit voelt echt als een trap na voor al die zorgprofessionals die in de frontlinie stonden om Nederland draaiende te houden’, zegt Kitty Jong, vicevoorzitter FNV. ‘De verpleeghuizen gingen op slot, persoonlijke beschermingsmiddelen waren vrijwel niet beschikbaar. Heel veel van deze zorgverleners isoleerden zich van hun sociale contacten en familieleden, omdat ze geen gevaar voor hun patiënten en cliënten wilden vormen. Het merendeel van hen is uiteindelijk op de werkvloer besmet. Als dank voor hun heldendaad volgt nu ontslag. Minister Helder moet daarom haast maken met een Covid19-fonds om deze mensen financieel tegemoet te komen.’

Werkgeverssubsidie VWS te laat
Voor bijna alle zorgmedewerkers die tijdens de eerste golf (tussen maart en juni 2020) besmet zijn geraakt, komt de subsidieregeling van VWS te laat, ondanks dat deze met terugwerkende kracht kan worden aangevraagd. 59% van de zorgmedewerkers geeft aan dat de werkgever geen gebruik gaat maken van de regeling, omdat de verwachting is dat de zorgverlener niet binnen zes maanden volledig herstelt. Daarnaast is de regeling bij 29% van de ondervraagden niet als mogelijke optie besproken met de werkgever, omdat de regeling niet bekend was. Slechts 2% geeft aan dat zijn werkgever gebruik zal maken van de regeling, zodra deze kan worden aangevraagd en 4% van de werkgevers wil wachten totdat de criteria van de regeling bekend zijn, voordat hij iets wil toezeggen. Ook heeft 6% van de langdurig zieke zorgmedewerkers een individuele regeling getroffen met de werkgever, waardoor geen gebruik van de subsidieregeling wordt gemaakt.

Jong: ‘Dat het loket pas in juni wordt geopend, is dus veel te laat. Uit het FNV-meldpunt weten we dat de groep zorgmedewerkers met long covid, die tussen nu en juni langer dan twee jaar ziek zijn, uit minimaal 1.000 mensen bestaat. Het idee om ze een langere hersteltijd te geven, steunen wij volledig. Alleen de uitwerking van de regeling komt ten eerste te laat en is alleen in het voordeel van de werkgevers. Daarom moet de minister vaart maken met het tegemoetkomingsfonds.’

De FNV pleit al lange tijd voor een tegemoetkomingsfonds dat zorgprofessionals met long covid financieel tegemoet komt. Het fonds is vergelijkbaar met dat van andere fondsen voor beroepsziekten, zoals bij werken met asbest of voor de schildersziekte. Onlangs startte de FNV een petitie om het belang van het long covidfonds nogmaals onder de aandacht te brengen.   


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: FNV Zorg & Welzijn / Danielle van Essen
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : FNV Zorg & Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: 40% zorgmedewerkers die zijn besmet tijdens eerste coronagolf, inmiddels ontslagen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 22 apr 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!