eLabEL onderzoekt eHealth in de praktijk. Binnen dit project van het CCTR (Centre for Care Technology Research) maken tien grote eerstelijns gezondheidscentra gebruik van eHealth in hun dagelijkse praktijk.

Foto: Nivel

eLabEL onderzoekt eHealth in de praktijk. Binnen dit project van het CCTR (Centre for Care Technology Research) maken tien grote eerstelijns gezondheidscentra gebruik van eHealth in hun dagelijkse praktijk.

Ze fungeren zo als ‘Living Labs’ waarin eHealth-toepassingen worden geselecteerd samen met zorgverleners, patiënten en bedrijven. eLabEL onderzoekt en evalueert implementatie en gebruik. Sinds half februari brengt het project verslag uit via de website.

Nederland blijkt al een eind op weg met de ontwikkeling van eHealth-toepassingen, zoals het meten en doorgeven van bloedwaarden door patiënten zelf, domotica, videocontact met de thuiszorg, teleconsultatie van een andere arts of telemonitoring van patiënten met een chronische ziekte. Maar het lukt nog niet echt die toepassingen te benutten in de reguliere zorg. Ondanks de hooggespannen verwachtingen is er nog weinig bekend over de effecten van eHealth op een betere kwaliteit van leven en van zorg, en ontbreekt het zowel zorgverleners als patiënten aan kennis over de mogelijkheden ervan.
 
Onderzoeksvragen
Met het onderzoek in de ‘Living Labs’ zoekt eLabEL een antwoord op de volgende vragen:
- Wat zijn de gevolgen van de implementatie van eHealth-toepassingen voor de patiënten, de zorgverleners en de organisatie in de eerstelijnszorg?
- Hoe verbind je alle technologie tot een geheel voor zowel zorgverleners als patiënten?
- Wat zijn effectieve strategieën om deze eHealth-toepassingen te implementeren?

Verhalen uit de praktijk
Op de website is actuele informatie te vinden over het project. Maar er is ook meer te lezen over de visie van het projectteam op de toekomst van de eerstelijnszorg. Deze visie wordt gepresenteerd aan de hand van verhalen uit de praktijk. Zo komen praktijkondersteuner Loes, patiënt meneer van H. en een aantal zorgverleners aan het woord. Bovendien biedt de website achtergrondinformatie over het project, de reden waarom eLabEL is opgezet, de doelen die het project nastreeft en de route die daarbij hoort.
 
CCTR
Het Centre for Care Technology Research (CCTR) is een samenwerkingsverband van Universiteit Twente, Maastricht University, TNO en het NIVEL. Het is door NWO erkend als een van de acht Centres of Research Excellence. eLabEL wordt via het IMDI-programma (Innovative Medical Devices Initiative) gesubsidieerd door ZonMw.


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
12 maart 2014 om 08:00

Auteur:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron:
Nivel

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!