Rond 25 mei 2019 begint de piekperiode van het graspollenseizoen

Voor mensen die allergisch zijn voor graspollen breekt een zware periode aan. Volgens de verwachting van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Weeronline en Wageningen University begint rond 25 mei 2019 de piekperiode van het graspollenseizoen. Tot eind juni is de kans op hooikoortsklachten zeer groot. Daarna neemt de overlast langzaam af, maar tot ver in de zomer zijn er bloeiende grassen.  

Na een koude eerste helft van mei ligt de temperatuur vanaf dit weekend rond of boven de normale waarden van 17 graden op de Wadden tot 20 in Limburg. Het grootste deel van de tijd is het droog en daardoor loopt de concentratie graspollen in de lucht sterk op.

Zo nu en dan valt er een bui en daarmee is het groeizaam weer. Daar waar de bodem vochtig is kan het gras goed groeien en bloeien. Op plaatsen waar al lange tijd geen neerslag is gevallen en het ook komende tijd droog blijft wordt de bloei van het gras geremd. Gras wortelt ondiep en kan snel last krijgen van droogte.

Grote kans op hooikoortsklachten in juni
De piekperiode van het graspollenseizoen begint waarschijnlijk rond 25 mei en duurt tot en met eind juni. De hoogste concentratie graspollen wordt eind mei, begin juni verwacht. Er bloeien ook enkele kruiden, zoals zuring en weegbree. Het pollen van deze planten is licht tot matig allergeen en veroorzaakt bij minder mensen klachten.

Zo’n 70 procent van de naar schatting drie miljoen hooikoortspatiënten blijkt gevoelig te zijn voor graspollen. Mensen met een graspollenallergie doen er goed aan om hun medicatie de komende weken af te stemmen op erg ongunstige condities. De kans op klachten als jeukogen, niesbuien, snotteren en hoesten is groot.

Tot dusver relatief weinig graspollen in de lucht
Uit metingen van het LUMC blijkt dat de concentratie graspollen in de lucht de afgelopen weken nog relatief laag was. Sinds halverwege april kwamen enkele graspollen in de lucht voor, maar van een toename was nog geen sprake. Het koude weer temperde de bloei van de grassen. Nu het warmer wordt zal de concentratie pollen in de lucht wel snel toenemen.

Tips tegen hooikoorts
Hieronder enkele tips om de klachten te verminderen:

  • Gebruik op tijd (preventief) je hooikoortsmedicijnen.
  • Douchen voor je naar bed gaat, om pollen uit je haar te wassen en je kussen schoon te houden.
  • Was je kleding regelmatig.
  • Houd ramen en deuren gesloten (ook handig om je huis koel te houden op warme dagen) of gebruik pollenwerende horren.
  • Gebruik een zonnebril. Hierdoor komt het stuifmeel minder makkelijk in je ogen.
  • Vermijd lichamelijk inspannende activiteiten in de buitenlucht.

Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Piek hooikoortsseizoen komt eraan
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 21 mei 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!