Door het zonnige en vrij warme aprilweer is het gras snel gegroeid en zijn de eerste grassoorten tijdens het paasweekend tot bloei gekomen

Deze week zijn de eerste grassoorten tot bloei gekomen en daarmee is het graspollenseizoen begonnen. Komende tijd blijft het overwegend droog, waardoor mensen met een graspollenallergie steeds meer overlast kunnen ervaren. Ook bloeiende berken veroorzaken momenteel nog hooikoortsklachten.

Door het zonnige en vrij warme aprilweer is het gras snel gegroeid en zijn de eerste grassoorten tijdens het paasweekend tot bloei gekomen. Op de pollenmeetstations van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond zijn de eerste graspollen gemeten. In de eerste helft van april is veel neerslag gevallen, waardoor het gras profiteert van voldoende bodemvocht.  

Steeds meer grassen zullen komende weken tot bloei komen. De piekperiode van het graspollenseizoen wordt volgens de pollenplanner van Wageningen University en Nature Today verwacht in de tweede helft van mei en in juni. Ook kruiden, zoals de zuring en de weegbree kunnen dan bij sommige mensen hooikoortsklachten veroorzaken. In juli bloeit er nog altijd een aantal grassoorten en in de tweede helft van juli kan de bijvoet behoorlijk wat allergische klachten teweegbrengen. 

Tot en met de eerste week van mei kunnen ook bloeiende berken nog allergische reacties veroorzaken. Daarna is het boompollenseizoen voorbij. 

Pollenoverlast 
De hoeveelheid pollen in de lucht stijgt door het overwegend droge weer. Het weerbeeld is volgens de verwachting van Weeronline niet meer zo zonnig als afgelopen week, maar het blijft wel overwegend droog met nog altijd flinke zonnige perioden. Een plaatselijke bui brengt slechts lokaal en tijdelijk verlichting van de hooikoortssituatie, maar de wind kan al snel pollen uit de omgeving aanvoeren. 

Op de stranden is de lucht in de eerste helft van volgende week pollenvrij en ook in de gebieden achter de duinen zit wat minder pollen in de lucht. Dit komt doordat dan een frisse noordenwind schone zeelucht aanvoert. Later draait de wind waarschijnlijk weer meer naar het noordoosten en wordt het bovendien ook weer iets warmer. 

Tips tegen hooikoorts 
Een paar miljoen Nederlanders ondervinden tijdens de meivakantie hooikoortsklachten door bloeiende berken en grassen. Hieronder enkele tips om de klachten te verminderen: 

 • Gebruik op tijd (preventief) je hooikoortsmedicatie.
 • Douchen voor je naar bed gaat om pollen uit je haar te wassen en jouw kussen schoon te houden. 
 • Was je kleding regelmatig en droog deze niet in de buitenlucht. 
 • Houd ramen en deuren gesloten of gebruik pollenwerende horren. 
 • Smeer vaseline aan de binnenkant van je neus, zodat de stuifmeelkorreltjes in de vaseline blijven kleven en niet op je slijmvliezen terecht komen. Ook rondom je ogen kan vaseline helpen.  
 • Gebruik een (zonne)bril. Hierdoor komt het stuifmeel minder makkelijk in je ogen. 
 • Vermijd lichamelijk inspannende activiteiten in de buitenlucht. 
 • Kies de juiste planten in je tuin. Vermijd planten waar jij last van hebt. 

Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

 • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
 • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
 • Bron bij dit artikel: : LUMC
 • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
 • Originele titel: Hooikoorts door bloeiend gras begonnen
 • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
 • Datum: 24 apr 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!