De ontwikkeling in de natuur loopt zeker twee weken achter in vergelijking met de voorgaande jaren

Door het koude lenteweer komt het graspollenseizoen laat op gang. Dit is terug te zien in de vijfdaagse hooikoortsverwachting van het LUMC. Komende week zal de bloei van de verschillende grassen op gang komen en stijgt de kans op hooikoortsklachten voor mensen die allergisch zijn voor graspollen.

Door het koude weer van de afgelopen weken loopt de ontwikkeling in de natuur zeker twee weken achter in vergelijking met de voorgaande jaren. Andere jaren zagen we rond Koningsdag de bermen al vol staan met bloeiende vossenstaarthalmen (dit is vaak het eerste bloeiende grassoort), maar dit jaar zien we de deze grassoort pas in de tweede helft van mei in bloei komen.

Hooikoortsverwachting voor de komende dagen
Dat het graspollenseizoen laat op gang komt, zien we terug in het geringe aantal graspollen dat tot nu toe geteld is door het LUMC. Door het aanhoudende koude weer zal de ontwikkeling van de grassen langzaam verlopen. Wel worden er de komende weken meer graspollen in de lucht verwacht dan in afgelopen periode. Op de website van het LUMC is te lezen wat komende vijf dagen de hooikoortsverwachting is voor mensen die allergisch zijn voor graspollen. Deze verwachting wordt twee keer per dag geüpdatet.

Piekperiode graspollenseizoen in de loop van juni
In de loop van mei zal gras op steeds meer plaatsen tot bloei komen. Hoe snel dit gaat hangt af van het temperatuurverloop in deze meimaand. Andere jaren zien we eind mei de eerste graspollen piek maar dit jaar verwachten we de piek pas midden juni – begin juli. De graspollen zullen tot en met augustus in de lucht voorkomen.

Tips tegen hooikoorts
Hieronder enkele tips om de klachten te verminderen:

• Gebruik op tijd (preventief) hooikoortsmedicatie.

• Douchen voor naar bed gaan om pollen uit het haar te wassen en kussen schoon te houden.

• Was kleding regelmatig en droog deze niet in de buitenlucht.

• Houd ramen en deuren gesloten of gebruik pollenwerende horren.

• Gebruik een zonnebril. Hierdoor komt het stuifmeel minder makkelijk in de ogen.

• Vermijd lichamelijk inspannende activiteiten in de buitenlucht. 

• Draag eventueel ook buiten een mondkapje op zonnige dagen. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: De vijfdaagse hooikoortsverwachting van het LUMC is weer gestart
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 24 mei 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!