Door het zeer warme weer van de afgelopen weken zijn de eerste grassoorten versneld tot bloei gekomen. 

De eerste bloeiende grassoorten zijn de afgelopen dagen waargenomen en komende weken zullen steeds meer grassen tot bloei komen. Op overwegend droge dagen, zoals op Koningsdag en op zaterdag, kan overlast ontstaan door pollen van grassen.

Dit is de verwachting van Weeronline en het LUMC. Ook berken veroorzaken nog enige tijd hooikoortsklachten. 

Door het zeer warme weer van de afgelopen weken zijn de eerste grassoorten versneld tot bloei gekomen. Vooral in het binnenland zit al graspollen in de lucht, maar ook in het westen en noorden zullen de eerste grassoorten snel tot bloei komen. De afgelopen week viel af en toe regen, waardoor voorlopig voldoende bodemvocht voor het gras beschikbaar is. Hoewel het momenteel frisser is dan vorige week zijn het nog altijd groeizame omstandigheden. 

Voorlopig blijft het groeizaam weer met maxima van 12-17 graden en zo nu en dan een bui. Het grootste deel van de tijd is het droog en dan kan de graspollenconcentratie in de lucht oplopen. Zondag en maandag is de kans op buien tijdelijk groot, waardoor de lucht regionaal gereinigd kan worden. Zo’n 70 procent van de naar schatting drie miljoen hooikoortspatiënten blijkt gevoelig te zijn voor graspollen. 

Piekperiode graspollenseizoen
De 14-daagse weersverwachting toont een grote kans op normaal lenteweer in de eerste elf dagen van mei. Het is licht wisselvallig met regelmatig zon, soms een bui en maxima tussen 14 en 18 graden. Bij deze weersomstandigheden kunnen de grassen zich goed ontwikkelen, waardoor de periode met de grootste kans op hoge concentraties graspollen in het zuidoosten rond eind mei wordt verwacht en rond half juni in het noorden.

Laatste bloeiende berken en eerste bloeiende kruiden

Circa twee miljoen Nederlanders hebben een graspollenallergie. Momenteel verspreiden ook bloeiende berken nog sterk allergeen pollen. Uit metingen van het LUMC blijkt dat de grootste piek van het berkenpollenseizoen voorbij is. De verwachting is dat de berken over twee weken geheel zijn uitgebloeid. Naast de grassen zullen komende tijd ook kruiden als zuring en weegbree beginnen te bloeien. Deze verspreiden licht tot matig allergeen pollen.

Tips tegen hooikoorts
Mensen met hooikoorts ervaren klachten zoals jeukogen, niesbuien, snotteren en hoesten. Er zit voor mensen met hooikoorts niets anders op dan zich voor te bereiden op een ongunstige periode. Hieronder enkele tips om de klachten te verminderen:

  • Gebruik op tijd (preventief) je hooikoortsmedicijnen.
  • Douchen voor het naar bed gaan, om pollen uit het haar te wassen en je kussen schoon te houden.
  • Was je kleding regelmatig.
  • Houd ramen en deuren gesloten (ook handig om je huis koel te houden op warme dagen) of gebruik pollenwerende horren.
  • Gebruik een zonnebril. Hierdoor komt het stuifmeel minder makkelijk in je ogen.
  • Vermijd lichamelijk inspannende activiteiten.

Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Graspollenseizoen begonnen: komende weken steeds meer hooikoortsklachten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 27 apr 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!