Vanaf zaterdag is het zeer warm, zonnig en droog. Daardoor stijgt de hoeveelheid graspollen in de lucht aanzienlijk.

Mensen met een graspollenallergie wacht een zware periode, omdat de piek van het graspollenseizoen dit weekend begint. Vanaf zaterdag is het zeer warm, zonnig en droog. Daardoor stijgt de hoeveelheid graspollen in de lucht aanzienlijk. De combinatie met luchtvervuiling verhoogt de kans op klachten. De piekperiode van het graspollenseizoen houdt waarschijnlijk aan tot eind juni, maar tot ver in de zomer zijn er bloeiende grassen.  

De warmste meimaand sinds ten minste 1901 en de op twee na warmste april hebben ervoor gezorgd dat de piekperiode van graspollenseizoen zich circa 9 dagen eerder aandient dan gebruikelijk is en zelfs 14 dagen eerder dan eind vorige eeuw normaal was. Vorig jaar begon de piekperiode ook al eind mei. Ondanks dat het vaak zonnig en droog is geweest in april en mei viel op de meeste plaatsen nog regelmatig een bui. Door de regen kon het gras goed tot bloei komen. Afgelopen maandag werden door het LUMC in Leiden al erg veel graspollen geteld.

Mensen met een graspollenallergie doen er goed aan om hun medicatie de komende dagen af te stemmen op erg ongunstige condities. Dat is het gezamenlijke advies van Weeronline, Wageningen University en het LUMC. De kans op klachten als jeukogen, niesbuien, snotteren en hoesten is groot. Graspollen veroorzaakt bij circa twee miljoen Nederlanders klachten. Er bloeien ook enkele kruiden, zoals zuring en weegbree. Het pollen van deze planten is licht tot matig allergeen en veroorzaakt bij minder mensen klachten.

Extra pollen uit Duitsland
Komende dagen waait er een oostenwind, waardoor ook pollen uit Duitsland wordt aangevoerd. Volgende week steekt op de stranden soms een noordelijke wind vanaf zee op, waardoor daar wat schonere lucht kan worden ingeademd.

Het ziet er naar uit dat de situatie langdurig zeer ongunstig blijft. Vanaf zondagavond kan vooral in het zuiden soms een lokale onweersbui vallen, maar doordat het niet tot regen op grote schaal komt heeft dat nauwelijks een positief effect. Al snel wordt door de wind namelijk weer pollen uit de omgeving aangevoerd. Het blijft bovendien tot ver in de volgende week zeer warm voor de tijd van het jaar.

Blijf op de hoogte via ons dagelijkse hooikoortsweerbericht

Luchtvervuiling versterkt klachten
Door het droge, zonnige en warme weer wordt de luchtkwaliteit komende dagen mogelijk slechter. Luchtvervuiling kan hooikoortsklachten versterken. Dit komt doordat allergenen (het deel van het pollen dat de allergische reactie veroorzaakt) zich kunnen hechten aan fijnstofdeeltjes. Via deze fijnstofdeeltjes komen de allergenen dieper in de longen terecht. Daarnaast zijn longen gevoeliger bij luchtverontreiniging. Voor mensen met hooikoorts geldt hierdoor extra dat het bij luchtvervuiling belangrijk is om rustig aan te doen.  

Tips tegen hooikoorts

  • Gebruik op tijd (preventief) je hooikoortsmedicijnen.
  • Douchen voor je naar bed gaat, om pollen uit je haar te wassen en je kussen schoon te houden.
  • Was je kleding regelmatig.
  • Houd ramen en deuren gesloten (ook handig om je huis koel te houden op warme dagen) of gebruik pollenwerende horren.
  • Gebruik een zonnebril. Hierdoor komt het stuifmeel minder makkelijk in je ogen.
  • Vermijd lichamelijk inspannende activiteiten.

Dit bericht is tot stand gekomen door: Weeronline, Wageningen University en het LUMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : weeronline
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Hooikoortsseizoen piekt vanaf dit weekend
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 26 mei 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!