(advertentie)

Het Longfonds legde vragen voor aan Menno van der Eerden, longarts en woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

Tienduizenden besmettingen en ruim 2400 doden in China. In korte tijd meer dan 400 besmettingen in Zuid-Korea. En sinds afgelopen weekend zes doden in Italië en Europees crisisberaad over de situatie: het Coronavirus breidt zich razendsnel uit over de wereld. Is er reden tot paniek in Nederland, helemaal als je al problemen met je longen hebt? Lopen mensen met een longziekte bijvoorbeeld meer risico op besmetting?

We leggen onze vragen voor aan Menno van der Eerden, longarts en woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

De ontwikkelingen worden op de voet gevolgd

Het Coronavirus komt steeds dichterbij. Reden tot paniek?
Nee hoor. Er zijn nog geen gevallen van Corona in Nederland ontdekt. Daarnaast is het sterftecijfer laag: maar 2 procent.* Bovendien zijn we in Nederland goed voorbereid op een uitbraak of een besmettingsgeval. Zo heeft het RIVM alvast maatregelen genomen: ze heeft een Outbreak Management Team aangesteld, dat meteen weet wat het moet doen als er een uitbraak van het Coronavirus in Nederland komt. Ook hebben alle grote ziekenhuizen in Nederland een plan van aanpak als er iemand binnenkomt die besmet is. Ze hebben bijvoorbeeld een quarantainekamer klaar zodat ze iemand gelijk kunnen isoleren. Ook de GGD is goed betrokken bij de zorg voor patiënten en het uitvoeren van diagnostiek van het Coronavirus. Ze doen onderzoek en kunnen ook mensen isoleren na samenspraak  met de huisarts of het ziekenhuis. 

Lopen mensen met een longziekte meer risico op besmetting?
Voorlopig denken we van niet. Van de mensen die besmet zijn met het Coronavirus heeft ongeveer 50 procent geen onderliggende aandoening en de andere helft wel. Van de mensen die al een ziekte hebben, hebben de meeste mensen hart- en vaatziekten. Er is maar een heel klein deel van de patiënten met het Coronavirus die een longziekte heeft. Dit lijkt erop dat mensen met een longziekte niet méér risico lopen dan anderen om het virus te krijgen.

Hoe kun je het virus als longpatiënt krijgen? 
Zoals iedereen die het virus krijgt: via direct contact en via druppeltjes in de lucht. Als iemand die het Coronavirus heeft  hoest of niest komen besmette druppeltjes in de lucht. Als je die binnenkrijgt, bijvoorbeeld via ademhalen, dan kun je besmet raken.

Als iemand met een longziekte het virus krijgt, wat zijn dan de gevolgen?
Als je het Coronavirus hebt, dan kun je een longontsteking krijgen en daardoor koorts. Of je kunt meer gaan hoesten of kortademig worden. Je kunt ook een verkoudheid krijgen of bronchitis. Als je al een longziekte hebt, zoals COPD, kan een besmetting leiden tot een exacerbatie, een longaanval. Dit kan je longziekte verergeren.

Wat kun je als longpatiënt doen om besmetting te voorkomen?
Je moet goed de berichten over het virus in de gaten houden. Als er een uitbraak in Nederland is dan moet je voorkomen dat je op plekken komt waar veel mensen zijn, zoals bij een concert. Verder moet je goed je handen wassen, want het virus wordt ook overgedragen via de handen, bijvoorbeeld als je een deurklink vastpakt. Je kunt ook handalcoholgel gebruiken na het handen wassen. Niezen en hoesten kun je ook het beste in je elleboogplooi doen, niet in je handen. Daarnaast kun je een mondkapje gaan gebruiken als er echt een uitbraak is, maar dan moet je niet de chirurgenkapjes gebruiken, maar speciale mondmaskers.

Er worden nu mensen in quarantaine geplaatst, waarom helpt dat?
Mensen worden in quarantaine geplaatst als ze nog niet ziek zijn, maar mogelijk het virus hebben. We willen niet dat andere mensen besmet worden. Want tijdens de incubatietijd van twee weken kunnen mensen het virus wel al overdragen, ondanks dat ze dus nog niet ziek zijn. Als iemand tijdens de quarantaine niet ziek is geworden heeft diegene het virus niet.

Met wat voor klachten moet je als longpatiënt meteen de huisarts bellen?
Als je zieker bent dan gewoonlijk én als je klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na terugkomst uit een land of regio met een zogenoemde wijdverspreide transmissie**, of als je in contact bent gekomen met patiënten die het Coronavirus hebben. Als je zieker bent dan gewoonlijk kun je koorts hebben, keelpijn hebben of meer hoesten. Dus op verdenking van het Coronavirus moet de huisarts bellen, die dan contact opneemt met de GGD. De GGD voert dan onderzoek uit of je besmet bent of niet.

Meer lezen over het Coronavirus? Op de site van het RIVM vind je nog meer antwoorden. 

* In een eerdere versie van dit artikel stond abusievelijk vermeld dat het sterftecijfer van het Coronavirus lager is dan bij de griep.  

** Update 26-02 09:00; Landen/regio’s met wijdverspreide transmissie zijn: China (inclusief Hong Kong, Macau en Taiwan), Singapore, Zuid-Korea en Iran. Daarnaast enkele gemeenten in Italië: Codogno, Sesto Cremonese, Pizzighettone, Soresina, Sesto S.G., Pieve Porto Morone Casalpusterlengo, Castiglione d’Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo en San Fiorano (regio Lombardije) en V’o Euganeo, Mira (regio Veneto).

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Longfonds
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.longfonds.nl/nieuws/het-coronavirus-nadert-wat-betekent-dat-voor-mensen-met-een-longziekte
Originele titel: Het Coronavirus nadert: wat betekent dat voor mensen met een longziekte?
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2020-02-26

Relevante artikelen ...

Dagelijkse dosis morfine goed voor patiënten met ernstig COPD Bij mensen die lijden aan COPD zijn de longen chronisch ontstoken Dagelijks gebruik van een lage dosis morfinetabletten door patiënten met een ernsti... Chronisch zieken Thu, 20 Aug 2020, 09:29:13
Veel mensen benauwd tijdens oud en nieuw Minstens 700.000 Nederlanders beleven een benauwd oud en nieuw Benauwdheid, hoesten, kortademigheid of zelfs een longaanval: 9 op de 10 mensen met ee... Chronisch zieken Fri, 27 Dec 2019, 12:04:47
Behandellast voor vrouwen met reuma zwaarder dan voor mannen Het Nivel deed onderzoek naar verschillen in de ‘behandellast’ (‘treatment burden’) bij reuma Vrouwen ondervinden meer klachten ten gevolge van de be... Chronisch zieken Tue, 23 Jul 2019, 13:42:10
Parkinsonmedicijn veilig Een bijna zeven jaar durend onderzoek onder leiding van Amsterdam UMC heeft aangetoond dat artsen niet terughoudend hoeven te zijn Het klassieke medi... Chronisch zieken Thu, 24 Jan 2019, 14:21:15
Woensdag 30 januari Live tv-show ADEMNOOT In de uitzending gaan topwetenschappers in op de allerlaatste ontwikkelingen in longonderzoek In de live tv-show ADEMNOOT laten presentator Jan Smit ... Chronisch zieken Tue, 08 Jan 2019, 13:42:48
Nieuw medicijn zorgt voor minder astma-aanvallen Dit nieuwe geneesmiddel halveert het aantal astma-aanvallen en maakt het mogelijk om het gebruik van prednisonpillen sterk te verminderen Een interna... Chronisch zieken Thu, 11 Oct 2018, 14:05:42