De Longdagen Publieksprijs werd uitgereikt  tijdens de longdagen een ontmoeting tussen wetenschappers, zorgverleners en patiënten in Ermelo

Marieke van der Molen, onderzoekster aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, heeft de Longdagen Publieksprijs gewonnen: de prijs voor het beste onderzoek volgens patiënten. Haar onderzoek naar longventielen in combinatie met longrevalidatie bij COPD werd door het aanwezige publiek op de Longdagen als winnaar gekozen. Deze ontmoeting tussen wetenschappers, zorgverleners en patiënten vond de afgelopen week plaats in Ermelo.

Marieke van der Molen ontving de prijs voor haar onderzoek naar longventielen bij COPD. Bij sommige mensen met COPD blijft veel extra lucht achter in de longen, waardoor andere longdelen in de verdrukking komen. Zij worden hierdoor heel snel kortademig en hebben moeite met dagelijkse dingen, zoals traplopen en douchen. Door longventielen gaat het teveel aan lucht uit de longen. Mensen kunnen weer makkelijker ademen en meer dingen doen.

Van der Molen onderzoekt of longventielen in combinatie met longrevalidatie ervoor zorgen dat mensen nog meer kunnen doen. Ze kijken ook of het beter is om te revalideren voor of na de behandeling met  ventielen. Met de Publieksprijs wint Van der Molen een bedrag van €2.500 voor haar onderzoek. 

Winnaar Sterk Participatie Prijs
De Sterk Participatie Prijs is gewonnen door Susanne Vijverberg van het Amsterdam UMC (AUMC). Zij onderzocht of een jeugdadviesraad zorgt voor meer participatie van kinderen met een chronische longziekte bij onderzoek. De jeugdadviesraad is vorig jaar opgericht in het Emma Kinderziekenhuis van het AUMC. Tien jongeren met een chronische longziekte kwamen elke twee maanden samen tijdens ‘pizza-avonden ’om mee te praten over onderzoek. De adviezen van de raad zijn gebruikt in onderzoek en voor nieuwe onderzoeksvoorstellen.

Vijverberg krijgt de prijs omdat zij volgens de beoordelingscommissie als beste patiëntparticipatie op een expliciete manier heeft geborgd in haar onderzoeksproject. De prijs bedraagt €15.000. Met dit geld kan de onderzoeker de betrokkenheid van mensen met een longziekte bij haar onderzoek nog verder vergroten. 

Dirkje Postma Talent Award
Lizza Hendriks (Maastricht UMC+) heeft de Dirkje Postma Talent Award ontvangen voor haar onderzoek naar uitzaaiingen in de hersenen bij longkanker. Hendriks wil met haar onderzoek bekijken welke groep patiënten gebaat is bij preventief behandelen tegen uitzaaiingen in de hersenen. Aangezien behandelingen vervelende bijwerkingen kunnen geven, is het zaak deze groep zo klein mogelijk te houden door te kijken wie een verhoogde kans heeft op uitzaaiingen in de hersenen.

Daarnaast wil ze onderzoeken welke impact het geeft op je leven als je te horen krijgt dat je uitzaaiingen hebt in de hersenen, terwijl er nog geen klachten zijn. Tot slot wil ze een hulpmiddel ontwikkelen om deze mensen te helpen om te gaan met de vervelende bijwerkingen van de behandeling.

Stimuleren talentvolle onderzoekers
De Dirkje Postma Talent Award richt zich op jonge talentvolle onderzoekers. Het Longfonds wil hen stimuleren om onderzoek te doen naar longen. Met deze subsidie van € 200.000 kunnen ze bijvoorbeeld een eigen vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen. Zo helpt het Longfonds hen met de volgende stap in hun wetenschappelijke carrière.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Longfonds
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Longonderzoekers in de prijzen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 15 apr 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!