(advertentie)

Het Maastricht UMC+ ontvangt samen met het UMC Groningen een subsidie van het Longfonds ter waarde van anderhalf miljoen euro voor twee innovatieve onderzoeksprojecten op het gebied van COPD.

Het betreft onderzoek naar herstel van schade aan het longweefsel en een nieuwe methode om door middel van het afsluiten van een gedeelte van ziek longweefsel meer ruimte te geven aan het resterende longweefsel. 

COPD is een tot nu toe ongeneeslijke longziekte, die in de westerse wereld meestal door roken wordt veroorzaakt. Patiënten met COPD hebben last van kortademigheid, hoesten en vermoeidheid. Dit wordt veroorzaakt door een ontsteking en schade aan luchtwegen en longblaasjes. Deze schade kan niet worden hersteld met de huidige geneesmiddelen. Ook al is men gestopt met roken, toch worden de klachten na verloop van tijd vaak erger. De belangrijkste uitdaging is dan ook om manieren te vinden om verdere beschadiging van luchtwegen en longblaasjes tegen te gaan, en zoveel als mogelijk beschadiging te herstellen.

Weefselherstel

Het menselijk lichaam is normaal gesproken in staat veel schade aan weefsel zelf te herstellen. Om dat herstelvermogen te bevorderen, zijn er veel wetenschappelijke ontwikkelingen in het toepassen van stamcellen en groeifactoren. Deze behandelingen lijken echter in het geval van COPD niet voldoende te functioneren. In internationaal verband zal dat bijzondere fenomeen onderzocht worden. Het onderzoek is gebaseerd op aanwijzingen dat de signaaloverdracht in stamcellen van de longen verstoord wordt door ontsteking en zuurstofradicalen, zodat helende groeifactoren geen effect meer hebben. Het doel is om vanuit deze opgedane kennis nieuwe aanknopingspunten te vinden om longweefselherstel bij COPD te stimuleren. Voor dit project wordt er samengewerkt in een team van ervaren farmacologen, pathologen, (stam)celbiologen en longartsen van het Maastricht UMC+, het UMC Groningen, the University of Vermont en the University of Colorado.

Longvolumeverkleining

Het tweede onderzoek dat gesubsidieerd wordt door het Longfonds, is gericht op een nieuwe behandeloptie die binnenkort als standaardbehandeling beschikbaar zal komen. Voor patiënten met ernstige COPD helpen de huidige behandelmethodes vaak onvoldoende tegen de kortademigheid. Er bestaan wel mogelijkheden zoals een longvolume-verkleinende operatie of zelfs longtransplantatie, maar deze hebben erg veel bijwerkingen en worden niet vaak toegepast. 'Bronchoscopische longvolumereductie' met  zogenoemde 'éénrichtingsventielen' is een nieuwe behandelmethode voor patiënten met zeer ernstige COPD. Hier is geen operatie aan de borstkas voor nodig, maar kan met behulp van een flexibele slang (scoop) via de luchtwegen een ventiel aangebracht worden op de meest aangedane plek in de longen. Daarmee wordt het aangedane weefsel afgesloten, zuigt het geen lucht meer aan met de adembeweging en ontplooit het niet meer. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in de borstkas voor het resterende, nog wel functionerende longweefsel. Deze behandeling heeft een zeer goed effect op de longfunctie, inspanningsvermogen en kwaliteit van leven. Omdat de ventielbehandeling nog erg nieuw is, is er nog veel onderzoek nodig. Het onderzoek dat nu met behulp van het Longfonds gestart wordt, is gericht op de volgende uitkomsten:

-Voor wie deze behandeling geschikt is?

-Wat de lichamelijke gevolgen en de gevolgen voor de kwaliteit van leven zijn?

-Wat de behandeleffecten en bijwerkingen op de lange termijn zijn?

Dit onderzoek is  een samenwerking tussen onderzoeksgroepen in UMC Groningen, Radboudumc,  CIRO+ in Horn en Maastricht UMC+.  

Subsidie 

Directeur Michael Rutgers van het Longfonds: “We zijn heel blij met deze twee onderzoeken. Zo kunnen we mensen met COPD nog beter helpen en daarnaast blijven we werken aan onze dromen: longziekten de wereld uit en een betere behandeling van ernstige longziekten. Deze onderzoeken zijn met zorg geselecteerd door de Wetenschappelijke Advies Commissie, waarin wetenschappers, zorgverleners én mensen met een longziekte zijn vertegenwoordigd.”

De hoogleraar longziekten prof. dr. Miel Wouters van het Maastricht UMC+ ziet de subsidie van het Longfonds als een belangrijke onderzoeksimpuls: “Door de bundeling van krachten en ondersteuning van het Longfonds kan een belangrijke stap voorwaarts gemaakt worden met de ontwikkeling van deze vernieuwende zorg op maat voor alle patiënten met ernstige COPD wereldwijd.”

Bron: Maastricht UMC+

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2020-11-29

Relevante artikelen ...

Door innovatieve zorg én techniek meer longtransplantaties Het Erasmus MC heeft het afgelopen anderhalf jaar 49 longtransplantaties uitgevoerd ‘Zestig procent van de patiënten is tien jaar na de transplantati... Wetenschap & onderwijs Thu, 03 Sep 2020, 16:14:11
Subsidie om innovatief kankermedicijn te ontwikkelen Een tumor bezit vaak een diversiteit aan type cellen en kenmerken, waardoor ze lastig te behandelen zijn Wetenschappers van het Maastricht UMC+ en be... Wetenschap & onderwijs Tue, 28 Jul 2020, 12:31:54
Subsidie voor beter begrip coronavirus Dat moet nieuwe aanknopingspunten bieden voor gerichte medische behandeling van de ziekte die het virus veroorzaakt Bioinformatici en systeembiologen... Wetenschap & onderwijs Wed, 22 Jul 2020, 20:36:55
Depressie kan ontstaan door schade aan kleine bloedvaten Het is voor het eerst dat deze relatie is vastgesteld door middel van een zogenoemde longitudinale studie Er is een verband tussen schade aan de klei... Wetenschap & onderwijs Mon, 13 Jul 2020, 14:23:37
Onderzoeksprojecten UMCG krijgen subsidie Het gaat om onderzoeken op verschillende vakgebieden Onderzoekers van het UMCG gaan vijf grote internationale onderzoeksprojecten leiden. Het gaat om... Wetenschap & onderwijs Wed, 03 Jun 2020, 10:38:27
Moleculaire processen coronavirus in kaart gebracht Er is nog veel onduidelijk over hoe het coronavirus (SARS-CoV-2) te werk gaat Wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht zi... Wetenschap & onderwijs Tue, 12 May 2020, 14:49:38