Ook bij kinderen komt het voor, en waarschijnlijk vaker dan we denken

Van 1 tot en met 7 februari is het de Week van het Oorsuizen (of tinnitus), een aandoening waarbij patiënten voortdurend een geluid horen dat er niet is. Dat geluid kan een (harde) piep zijn, maar ook een zoemend geluid, een suis of brommend geluid komen voor. Bij oorsuizen wordt in eerste instantie aan ouderen gedacht. Maar ook bij kinderen komt het voor, en waarschijnlijk vaker dan we denken. KNO-arts dr. Josine Widdershoven vraagt er aandacht voor.

“Kinderen met tinnitus zien we weinig in de KNO-praktijk”, vertelt dr. Josine Widdershoven, KNO-arts van het Maastricht UMC+. “Maar mijn gevoel zegt dat het vaker voorkomt dan we denken. Alleen wordt er bij kinderen nauwelijks onderzoek gedaan naar gedaan. Kinderen kunnen het misschien moeilijker onder woorden brengen. Ze kunnen niet altijd precies omschrijven wat ze voelen en ervaren. En daarbij is het ook van belang dat de volwassenen in hun omgeving het natuurlijk ook moeten ‘horen’ en begrijpen wat ze willen uitleggen.”

Josine Widdershoven: “Helaas is dat niet altijd zo. Het komt ook nog steeds voor dat een huis- of kinderarts niet (goed) weet wat tinnitus is. Ik denk zelfs dat er ook KNO-artsen en audiologen zijn die niet zo bekend zijn met tinnitus bij kinderen. Simpelweg omdat we er niet veel over horen. En we vragen er ook niet genoeg naar denk ik.”

Combinatie van factoren
Ze vervolgt: “Bij de meeste kinderen die ik ken, is er niet alleen sprake van tinnitus, maar ook van een verhoogde geluidsgevoeligheid (hyperacusis) en vaak ook een verhoogde prikkelgevoeligheid. Niet alleen voor auditieve prikkels, maar ook voor visuele prikkels, zoals je bijvoorbeeld ziet bij autisme of ASS (autisme). Het lijkt alsof het meer voorkomt bij kinderen met aangeboren gehoorverlies of gehoorverlies op jonge leeftijd. Maar het zou ook kunnen dat we het daar meer zien omdat zowel ouders als dokters meer gewend zijn om bij deze kinderen naar ‘oorklachten’ te vragen. Het gaat vaak gepaard met slaapproblemen. Dit kan een dubbel effect hebben: ze gaan slechter slapen door de geluiden die ze horen én hebben meer last van de geluiden, omdat ze vermoeid - en dus sneller overprikkeld – zijn. Een vicieuze cirkel.”

Media-aandacht
Er zou meer aandacht moeten komen voor oorsuizen bij kinderen, bijvoorbeeld in de media, vindt Josine Widdershoven. “Door er aandacht aan te besteden, kun je veel mensen bereiken. En hopelijk wordt er in de toekomst meer onderzoek naar gedaan, zodat wij - de dokters en audiologen - er meer over leren en het beter herkennen en hopelijk ook kunnen behandelen.”

Verwijzing
Tot slot: “Helaas bestaan er geen echte tinnitus-expertisecentra speciaal voor kinderen. Als ouders denken dat hun kind last heeft van tinnitus, dan kunnen ze het beste een afspraak maken met een KNO-arts met aandacht voor tinnitus of bij een Audiologisch Centrum.”

Bron: stichting Hoormij

Zie ook https://kno.mumc.nl/tinnitus


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Maastricht UMC+
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: ‘Kinderen met tinnitus verdienen meer aandacht’
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 04 feb 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!