Het is een hulpmiddel dat niet alleen – letterlijk – het evenwicht helpt te bewaren, maar patiënten daardoor ook vertrouwen geeft

Goed nieuws voor duizenden patïenten met evenwichtsproblemen. De zogenoemde BalanceBelt, waaraan sinds vijftien jaar is gewerkt, komt volgend jaar op de markt. Het is een hulpmiddel dat niet alleen – letterlijk – het evenwicht helpt te bewaren, maar patiënten daardoor ook vertrouwen geeft om weer aan het dagelijks leven deel te nemen.

De BalanceBelt, oftewel evenwichtsriem, is een idee van hoogleraar Klinische Vestibulogie Herman Kingma van het Maastricht UMC+ en Maastricht University, wereldwijd een autoriteit op zijn vakgebied.  Eén op de vijf mensen krijgt in meer of mindere mate te maken met evenwichtsstoornissen. Van alle 65-plussers heeft 25 procent een slecht functionerend evenwichtsorgaan. Gebruik van de evenwichtsriem helpt deze grote groep patiënten aan meer kwaliteit van leven. Daar zat voor professor Kingma ook de drive om vijftien jaar te werken aan technische vervolmaking van zijn idee.   

Werking
De riem helpt patiënten met problemen aan het evenwichtsorgaan om beter de balans te bewaren. De BalanceBelt geeft trilsignalen af wanneer een patiënt uit balans dreigt te raken. De drager van de riem corrigeert dan automatisch de lichaamshouding. De resultaten van klinische pilotstudies in een ziekenhuisomgeving en in de thuissituatie stemmen tot grote tevredenheid. 

Samenwerking
Prof. Kingma heeft de BalanceBelt ontwikkeld met ingenieurs van Maastricht University. Brightlands Maastricht Health Campus draagt – als vertegenwoordiger van Maastricht University en het Maastricht UMC+ - de licentierechten over aan het Utrechtse bedrijf Elitac BV, dat gespecialiseerd is in zogenoemde haptische wearables (technologie waarbij via beweging of vibratie wordt gecommuniceerd met de gebruiker). Het is de bedoeling dat patiënten via een verwijzing van de kno-arts de beschikking over dit hulpmiddel krijgen. In het overleg met de ziektekostenverzekeraars moet nog worden bepaald of de BalanceBelt geheel of gedeeltelijk vergoed zal worden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: BalanceBelt hulpmiddel voor duizenden patiënten met evenwichtsstoornis
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 16 dec 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!