Endometriose is een chronische aandoening waarbij weefsel dat op baarmoederslijmvlies lijkt, zich ook buiten de baarmoeder bevindt

Artsen starten deze maand een studie naar het effect van esketamine – een medicijn met een pijnstillende, ontstekingsremmende en antidepressieve werking – op de chronische pijn die vaak voorkomt bij vrouwen met endometriose. Doel van het onderzoek is om de zorg voor vrouwen met endometriose en hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Aan het wetenschappelijk onderzoek doen 56 vrouwen mee die lijden aan endometriose. De studie is een samenwerking tussen de Nederlandse Endometriose Kliniek (NEK), de afdeling gynaecologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Reinier de Graaf ziekenhuis.

Half miljoen
Bijna een half miljoen vrouwen in Nederland lijden aan endometriose. Het is een chronische aandoening waarbij weefsel dat op baarmoederslijmvlies lijkt, zich ook buiten de baarmoeder bevindt. Dit veroorzaakt vaak ontstekingen, verklevingen, chronische pijn, vruchtbaarheidsproblemen en depressieve klachten.

Bij sommige vrouwen schieten de bestaande behandelopties tekort. Om hen de juiste zorg te beiden, onderzoeken artsen de werking van esketamine op chronische pijnklachten. Esketamine lijkt op ketamine, maar werkt beter tegen pijnklachten. Het pijnstillende effect kan na een eenmalige infusie weken aanhouden.

Onderzoek
In de wetenschapsagenda van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) is het effect van behandeling met esketamine bij chronische bekkenpijn onlangs als kennishiaat bestempeld. Dat betekent dat daar nog onvoldoende onderzoek naar gedaan is. Deze studie moet duidelijkheid bieden.

Gynaecoloog en onderzoeksleider Mathijs Blikkendaal zegt: "Vanuit de afdelingen anesthesie van het LUMC en het Reinier de Graaf is veel ervaring met de toediening van esketamine-infusies bij andere oorzaken van chronische pijn. Daarom weten we dat dit middel veilig is, mits het wordt gegeven in een gecontroleerde setting. Dit is de eerste klinische studie die het effect van esketamine bij vrouwen met endometriose onderzoekt. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder 56 endometriosepatiënten met chronische pijn, die gerandomiseerd worden in twee groepen. De ene helft krijgt esketamine gedurende 8 uur via het infuus toegediend, de andere helft krijg een placebo."

Bron: LUMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Onderzoek naar pijnbestrijding voor vrouwen met endometriose
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 03 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!