De stofwisseling van een cel, ook wel metabolisme genoemd, zorgt voor het opwekken van energie en houdt belangrijke lichaamsstoffen op peil

LUMC-onderzoekers hebben een nieuwe methode ontwikkeld waarmee de stofwisseling van individuele cellen in kaart wordt gebracht. Ze laten zien dat deze techniek veranderingen die niercellen ondergaan na een zuurstoftekort, gedetailleerd in kaart kan brengen. Op deze manier denken de onderzoekers eventuele schade aan de nier te kunnen voorspellen. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Metabolism en gefinancierd via het reNEW consortium.  

Dit is een van de eerste gepubliceerde onderzoeken van het reNEW consortium, een samenwerking tussen het LUMC, de Universiteit van Kopenhagen en het Murdoch Children's Research Institute, dat afgelopen december een impuls van 300 miljoen euro kreeg om regeneratieve geneeskunde dichter bij de patiënt te brengen. 

Nieuwe behandelmogelijkheden
De stofwisseling van een cel, ook wel metabolisme genoemd, zorgt voor het opwekken van energie en houdt belangrijke lichaamsstoffen op peil. Verstoringen hiervan kunnen leiden tot onomkeerbare schade aan de cel. Een essentieel proces dus, dat onderzoekers graag goed willen begrijpen. Toch was het tot nog toe niet mogelijk om de stofwisseling van een weefsel of orgaan op het niveau van een individuele cel te bekijken. Daar komt met deze nieuwe techniek verandering in. De onderzoekers denken dat dit voor meerdere vakgebieden nuttig is. Zo kan het bijvoorbeeld worden gebruikt om tumorcellen nauwgezet te volgen, en zo op zoek te gaan naar nieuwe aangrijpingspunten voor behandelingen.  

Meer informatie 
In Nature Metabolism schrijven onderzoekers van de afdeling Nierziekten en het Centrum voor Proteomics en Metabolomics waarom het belangrijk is om het metabolisme en de functie van cellen apart te onderzoeken. Een verandering in het metabolisme van de ene cel heeft namelijk een ander effect op het grotere weefsel of orgaan dan een verandering in een andere cel. Door de cellen los van elkaar te bekijken, krijgen onderzoekers veel meer informatie over wat er precies mis gaat in een weefsel of orgaan tijdens ziekte.

Schade voorspellen
De nieuwe methode hebben de onderzoekers toegepast op nieren van muizen die een zuurstoftekort hebben gehad. Bij mensen doet dit zich bijvoorbeeld voor bij een donornier die vervoerd wordt naar de ontvanger. Zodra het bloed weer door de nier van de muis stroomde, leek de nier weer goed te werken. Maar dankzij de nieuwe methode kwamen ze erachter dat de stofwisseling van sommige cellen toch blijvend is veranderd. Hierdoor kan op de langere termijn schade in de nier ontstaan. Onderzoekers hopen deze methode dan ook in de toekomst te gebruiken om te voorspellen of en wat voor schade een donornier zal ontwikkelen na bijvoorbeeld een zuurstoftekort. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Nieuwe methode brengt stofwisseling van individuele cellen in kaart en helpt onderzoek verder
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 28 aug 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!